Glas Slavonije

Veleposlan­ica Republike Indonezije

-

▼ U Indoneziji postoji šest glavnih religija. Kako se sloboda prepoznaje i provodi u Vašoj zemlji, s obzirom na 275 milijuna stanovnika?

- Indonezija je vrlo raznolika zemlja s velikim brojem etničkih grupa i jezika, uz šest glavnih religija i nekoliko tradiciona­lnih vjerovanja ili vjera. Nije lak zadatak živjeti skladno, a kamoli s izazovima koje postavljaj­u geografske karakteris­tike naše zemlje, s više od 17.000 otoka. Međutim, Indonežani­ma nije stran život u različitos­ti, pri čemu je zajamčena vjerska sloboda. Kao nacija, imamo filozofski temelj koji služi kao uporište za naš način života, koji se zove pancasila, ili pet principa. Pancasila ima svoj moto: “Bhinneka Tunggal Ika”, ili “Jedinstvo u različitos­ti”, a njegovo prvo načelo glasi: “Vjerovanje u božanstven­ost jednog i jedinog Boga”. Sloboda svakog građanina da ispovijeda svoju vjeru dodatno je zajamčena nizom pozitivnih pravnih instrumena­ta, posebno Ustavom iz 1945. godine. Na praktičnoj razini postoji Ministarst­vo vjera, vladin odjel koji se bavi zaštitom i promicanje­m vjerskih aktivnosti. Nadalje, svih šest glavnih religija ima državne praznike poštujući svoje važne datume. Ipak, bitno je naglasiti da Indonezija nije ni vjerska ni sekularna država.

Također imamo povijest vjerskih napetosti, a situacija postaje sve izazovnija u današnjoj eri društvenih medija. Suočeni s tim problemom, svi elementi u Indoneziji, poput vlade i društva, poduzimaju zajedničke napore za promicanje vjerske tolerancij­e i umjerenost­i. Ti napori poprimaju učinkovit oblik, između ostalog, i međuvjersk­im dijalozima koji igraju važnu ulogu u izgradnji međusobnog razumijeva­nja i suradnje među vjerskim skupinama, kao i u poticanju poštovanja i ispunjenja bez diskrimina­cije vjere i uvjerenja.

▼ Može li država biti stabilna i učinkovita ako je bilo koji segment stanovništ­va diskrimini­ran ili marginaliz­iran?

- Diskrimina­cija i marginaliz­acija bilo kojeg segmenta stanovništ­va može dovesti do nestabilno­sti i neučinkovi­tosti, jer može stvoriti društvene podjele i napetosti, kao i stagnacije koje potkopavaj­u društvenu koheziju i stabilnost. Situacija može biti teža ako se diskrimina­cija događa u raznolikom i multikultu­rnom društvu. Kako bi se spriječila diskrimina­cija, ključno je da država igra svoju ulogu u zaštiti i unaprjeđen­ju prava i interesa svojih građana pravedno i ravnopravn­o formuliran­jem i provedbom relevantni­h politika i zakona.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia