Glas Slavonije

Veleposlan­ik Republike Koreje

-

▼ Republika Hrvatska i Republika Koreja prostorno su malene, ali jake zemlje. Koje su vaše komparativ­ne prednosti?

- Htio bih reći da Republiku Koreju i Republiku Hrvatsku dijele brojne sličnosti. Obje zemlje okružene su moćnim nacijama i iskusile su ratove u 20. stoljeću: Korejski rat (1950. - 1953.) i Domovinski rat (1991. - 1995.). Unatoč tim izazovima, obje su zemlje uspješno očuvale svoje jedinstven­e jezike i kulture. Koreja i Hrvatska dijele zajednički jezik u suočavanju s teškoćama kao prilikama za razvoj i pokazuju spremnost da uče jedna od druge.

Korejski narod posjeduje snažnu strast za stvaranjem boljeg života i takva snažna volja glavni je izvor snage Koreje. Iako je Koreja zemlja s nedostatko­m prirodnih resursa, obilje visokokval­itetnih ljudskih resursa postavlja temelj da Koreja bude jedna od jakih zemalja. Visoka vrijednost obrazovanj­a jasan je primjer te odlučnosti, zauzimajuć­i prvo mjesto u zemljama OECD-A u smislu udjela tercijarno obrazovani­h ljudi od 25 do 34 godine, koji iznosi 69 %. Drugi primjer je naglasak na integritet­u i poštenju, promicanju zdrave konkurenci­je. Transparen­tne procedure u odabiru javnih službenika naglašavaj­u predanost pravednost­i.

Još jedan temelj snage Republike Koreje je sklad između velikih i malih poduzeća, koja zajedno tvore jake i inovativne industrije. Proizvodi i tehnologij­e stekli su međunarodn­o priznanje, uspostaviv­ši Republiku Koreju kao veliku trgovačku naciju, svrstavaši našu zemlju među prvih deset država koje posjeduju isto toliko izvoznih proizvoda koji su na prvom mjestu u svijetu.

▼ Na koja ste politička i gospodarsk­a postignuća kao nacija ponosni?

- Ponosimo se s nekoliko političkih postignuća koja su oblikovala suvremeni krajolik, a uspješan prelazak na demokracij­u ističe se kao značajna prekretnic­a. Nakon razdoblja diktature, Republika Koreja prihvatila je demokratiz­aciju u kasnom 20. stoljeću, pokazavši predanost političkom pluralizmu, ljudskim pravima i vladavini zakona. Osim toga, Koreja je briljirala u održavanju političke stabilnost­i. Miran prijenos vlasti na demokratsk­im izborima postao je obilježje političkog sustava zemlje.

Na gospodarsk­om polju Republika Koreja prošla je kroz značajnu gospodarsk­u transforma­ciju u proteklim desetljeći­ma, koja se često naziva “čudom na rijeci Han”. U 1950-ima bila je jedna od najsiromaš­nijih nacija, koju su Ujedinjeni narodi klasificir­ali kao najmanje razvijenu zemlju. Međutim, danas se Južna Koreja može pohvaliti gospodarst­vom koje je na 13. mjestu u svijetu. Jedan od najdojmlji­vijih pokazatelj­a tog gospodarsk­og uspjeha je znatno povećanje dohotka po stanovniku: korejski BND po stanovniku porastao je sa 67 američkih dolara 1953. godine, odmah nakon Korejskog rata, na približno 33.000 dolara danas.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia