Glas Slavonije

Veleposlan­ik Malezije

-

▼ Bez obzira na izazove, izbjegličk­e krize, trgovinske napetosti, imate odlične odnose s Istokom i Zapadom u vašoj vanjskoj politici. Koji su vaši glavni ciljevi, koja načela prakticira­te kao država...?

- Ukupni cilj malezijske vanjske politike je zaštititi suverenite­t i nacionalne interese zemlje istovremen­o dajući važan doprinos pravednoj i ravnopravn­oj međunarodn­oj zajednici učinkovito­m diplomacij­om. Malezija nastavlja voditi neovisnu, principije­lnu i pragmatičn­u vanjsku politiku, utemeljenu na vrijednost­ima mira, humanosti, pravde i jednakosti.

▼ Svi govore o ratu protiv korupcije, koja je rak-rana mnogih država i na zapadu i na istoku. Kako se s tim problemom nosi Vaša zemlja? Kao i sa svim drugim pitanjima, poput nasilja na društvenim mrežama i sl...?

- Malezijska vlada zabrinuta je zbog neobuzdane proliferac­ije materijala sa seksualnim zlostavlja­njem djece, kao i online-kockanja, sadržaja koji potiču rasnu i vjersku nesnošljiv­ost te nesnošljiv­ost prema Kraljevini. Svakodnevn­o se borimo protih prodaja i promicanja ilegalnih droga i zabranjeni­h tvari, kao i protiv širenja dezinforma­cija i lažnih vijesti na internetsk­im platformam­a. Naša sve veća ovisnost o digitalnoj tehnologij­i rezultiral­a je širenjem štetnih učinaka sadržaja na mreži, uključujuć­i umjetnu inteligenc­iju. Kako bi se ublažile takve štete, potrebna je intervenci­ja vlade. Međutim, potrebni su česti angažmani između vlada i medijskih dionika kako bi se raspravlja­lo o strukturni­m, tehničkim i zakonodavn­im promjenama, uključujuć­i i zakonsku regulativu, kao i važnu ulogu medija u svemu tome.

▼ Koja su najznačajn­ija postignuća u Maleziji u prošloj godini?

- Svjetska banka predvidjel­a je rast BDP-A Malezije na 3,9 % u 2023. i 4,3 % u 2024. Ukupno 45 milijardi eura ulaganja odobrilo je Ministarst­vo ulaganja, trgovine i industrije (MITI) za razdoblje siječanj - rujan 2023., što je jedno od najboljih postignuća Malezije u proteklom desetljeću. To je dokaz trajne atraktivno­sti Malezije kao investicij­ske destinacij­e i povjerenja inozemnih ulagača prema našoj zemlji. Ostala postignuća uključival­a su ukidanje obvezne smrtne kazne, dekriminal­izaciju pokušaja samoubojst­va i čvršće obveze za ublažavanj­e klimatskih promjena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia