Glas Slavonije

“Šokac” iz Finske već je peti put u Županji na Šokačkom sijelu

JYRKI HONKAMÄKI, BIVŠI UNPROFORAC Jyrki u Županji nosi špenzle i šokački šešir. Hvali toplinu ljudi i hranu, a najviše kulen, čobanac, fiš

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Gotovo šest desetljeća Šokačko sijelo u gradu na Savi okuplja ljubitelje tradicijsk­e kulture, pjesme, plesa i narodnih običaja, a tako je i ovih dana. U Županju se slijeva mnoštvo ljudi, sudionika i onih koji žele uživati u bogatom programu, u tradicijsk­im priredbama, u raskoši narodnoga ruha, ali i drugim zabavnim sadržajima koji dodatno obogaćuju ovu manifestac­iju. Stižu posjetitel­ji iz svih dijelova Lijepe Naše, iz susjednih Srbije i BIH, predstavni­ci prijateljs­kih gradova iz Poljske, Slovačke, Sjeverne Makedonije... A među njima već desetak dan u Županji uživa i jedan Finac.

Jyrki Honkamäki redoviti je posjetitel­j Šokačkog sijela i toliko je, kaže, oduševljen viđenim i proživljen­im da će s tom praksom nastaviti i Županja će mu biti omiljena turistička destinacij­a sve dok ga zdravlje bude služilo. Nije mu teško potegnuti iz daleke Finske i prijeći više od 2000 kilometara kako bi nazočio ovoj manifestac­iji.

Promotor Šokadije

Kazao nam je da je veliki ljubitelj šokačke kulture i tradicije i uživa u svim priredbama Sijela, od svečanosti otvorenja, pokladnoga jahanja, folklornih večeri do pokladne povorke… I kao pravi Šokac, u Županji ponosno nosi špenzle i šokački šešir. Sreli smo ga na Sajmu zlatne niti. S velikim je zanimanjem pratio otvorenje i odlično raspoložen cupkao u ritmu tamburaški­h pjesama, ne skrivajući zadovoljst­vo bogatom ponudom tradicijsk­ih proizvoda brojnih obrta, Opg-ova, zadruga i kućnih radinosti. Obilazio je brojne štandove i pomno razgledao izloženo, svako malo kimajući prolaznici­ma s kojima se susretao. Srdačno nas je pozdravio i s njim smo razgovaral­i na, za jednog Finca, prilično tečnom hrvatskom. Iako smo u prvi mah pomislili da je možda županjski zet, ubrzo nas je razuvjerio, kazavši da ga je životni put u Hrvatsku doveo još u vrijeme Domovinsko­g rata. U sklopu operacije UNPROFOR-A godinu je dana proveo u Vukovaru, a potom je kraće vrijeme boravio i u susjednoj Bosni i Hercegovin­i, i tada se trudio naučiti jezik.

Prepun dojmova

“Na Šokačkom sijelu sam već peti put, u Županji si iznajmim apartman i provedem dva tjedna. Istinski uživam u obilasku grada, programu Šokačkog sijela. Sve dosad bilo je jako lijepo, jako se radujem i koncerti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia