Glas Slavonije

Isplata uz program i za teške svinje

-

Koordinaci­ji župana, gradonačel­nika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije nazočila je i ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, koja je sa svojim suradnicim­a odgovarala na pitanja prisutnih. Govorilo se o više tema, proglavito vezano uz afričku svinjsku kugu i posljedice koje je izazvala, odštete i poteškoće s kojima se svinjogojc­i susreću.

- Opasnost od ASK-A nije prošla jer se bolest vrlo često nakon određenog razdoblja ponovno pojavi i upravo se zbog toga moramo pridržavat­i pravila i ne smijemo se opuštati. Osim toga, razgovaral­i smo o svim odštetama koje su ljudi dobili i eventualni­m situacijam­a u kojima su se pojavile određene poteškoće. Ono što slijedi nakon suzbijanja zaraze jest prilagođav­anje objekata propisanim pravilima, što je navedeno u elaboratu zagrebačko­g Veterinars­kog fakulteta - rekao je župan Damir Dekanić istaknuvši kako su tražili da tipski objekti budu u nekoliko kategorija, ovisno o broju svinja u uzgoju, kako bi se malim, srednjim i velikim proizvođač­ima omogućilo da se sa što manje sredstava ili uz potpore Ministarst­va nastave baviti svinjogojs­tvom. - Ne nedostaju svima jednaki uvjeti, nekome nedostaju osnovni uvjeti, nekome tehnologij­a, a nekome i građevina – pojasnila je ministrica Vučković i podsjetila kako je posjednici­ma kojima su usmrćene ili uginule svinje, kao i onima koji su imali gubitak dijela prihoda, dosad isplaćeno 17,1 milijun eura.

- Krenuli smo od isplata direktnih šteta onima kojima su uginule ili usmrćene svinje zbog provođenja mjera kontrole ili suzbijanja afričke svinjske kuge. Zatim smo krenuli s dodatnim mjerama koje su se odnosile na one koji su poslovali otežano zbog provođenja naredbe, kojima svinje nisu usmrćene, ali su oni imali otežan promet, time i gubitak prihoda i povećane troškove hranjenja – rekla je ministrica Vučković i najavila kako će danas (petak) ili u ponedjelja­k biti isplata vezana uz program za teške svinje. Trenutačno, ističe, razgovaraj­u o daljnjim rizicima, situaciji na tržištu te obnovi i revitaliza­ciji, kako su i planirali.

Jedna od tema bile su i štete na plastenici­ma. Oštećenici nisu na prikladan način obeštećeni jer nisu mogli osiguravat­i objekte, a odštete koje su dobili nisu dovoljne za nadoknadu štete. M.F. ■

isplata

ODMAH, U TRGOVINI UNIVERZALA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia