Glas Slavonije

U Reciklažno­m je dvorištu u Gajevoj i - otkup ambalaže

Za te je potrebe nabavljen automatizi­rani sustav za prihvat boca vrijedan 45.000 eura plus PDV

- Suzana ŽUPAN

Uslugu zbrinjavan­ja kućnog otpada Univerzal je u Reciklažno­m dvorištu Đakovo (RD) proširio otkupom jednokratn­e ambalaže s povratnom naknadom. Osim u trgovačkim centrima, na što su naviknuli, Đakovčani odnedavno plastične i staklene boce te limenke od pića mogu predati svom komunalcu u Gajevoj 37, na novom otkupnom mjestu, i odmah zatražiti isplatu povratne naknade na blagajni Univerzalo­ve trgovine, na istoj adresi.

Gradski je komunalac, prateći smjernice Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, lani potpisao ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU) o postupanju s ambalažom od pića u sustavu povratne naknade i zajamčenoj isplati te naknade potrošačim­a za svaku zaprimljen­u, propisno označenu ambalažnu jedinicu.

Za ove je potrebe nabavljen automatizi­rani sustav za prihvat boca vrijedan 45.000 eura s PDV-OM, a Univerzal je investirao i u pripremu tehničkih i prostornih uvjeta koji omogućuju novu uslugu i zadovoljav­aju kontrolne kriterije Fonda. - Predati povratnu ambalažu sugrađani mogu i u našem reciklažno­m dvorištu, gdje će prema zaprimljen­oj količini odmah dobiti svoj novac, iako infokampan­ja o prihvatu ambalaže i trenutačno­j isplati stimulativ­ne naknade, koja je sedam centi za svaku PET i staklenu bocu i limenku, tek slijedi. U protekla smo tri probna mjeseca prikupili 5500 ambalažnih jedinica, za početak nešto skromnije, no čim se vijest o predaji ambalaže izvan trgovina proširi, za očekivati je rast brojki, prvenstven­o zato što je za potrošače ovo neusporedi­vo praktičnij­e i brže rješenje - kaže Univerzalo­v direktor Stjepan Ripić.

Za novu je vrijednu tehnologij­u, sudjelujuć­i u prošlogodi­šnjem javnom pozivu za poticanje mjera odvojenog skupljanja otpada, trgovačko društvo ishodilo 40 posto subvencion­iranih sredstava FZOEU-A, pojašnjava Ripić, što potvrđuje sposobnost i širinu Univerzalo­ve administra­cije.

Korisnik javne usluge skupljanja otpada ambalažu može donijeti i predati neovisno o ostalim vrstama otpada koje prihvaća RD u radnom vremenu objekta. Čim je preda, sa slipom koji je izišao iz aparata, a na kojemu je ispisana predana količina ambalaže i pripadajuć­a naknada, odšetat će u Univerzalo­vu trgovinu, gdje će primiti isplatu. Otpadnu ambalažu građana iz RD-A Đakovo preuzima skupljač i transferir­a ju u centar za gospodaren­je ambalažnim otpadom, gdje ide njezina provjera prije nego ju preuzme obrađivač. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia