Glas Slavonije

Oprez i strah za Osječane su obično siguran put u - nevolju

Na Aldu Drosinu mogao bi istrčati novi centarfor Osijeka, gorostasni Slovak, jer Mierez ima problema s koljenom

- Dalibor KELER

Kako će nogometaši Osijeka izgledati na prvom gostovanju u nastavku sezone doista je pitanje za milijun dolara. Bijelo-plavi svoje navijače stalno drže u određenoj neizvjesno­sti kada je u pitanju konzistent­ost njihovih igara. Upravo kada čovjek pomisli "to je to", odmah se dogodi utakmica nakon koje se opet treba preispitiv­ati prije svega gard s kojim Osijek u nju ulazi. Nakon remija s Hajdukom bilo je određenog nezadovolj­stva, prije svega zbog načina na koji su Osječani odigrali taj susret. Bili su previše salonski nastrojeni protiv suparnika koji također nije baš iskazivao preveliku želju za rizikom. Nakon takvih nastupa uvijek ostane određena prazina, te se javlja ono glasovito pitanje "što bi bilo kad bi bilo".

Žilav suparnik

I zato uoči gostovanja u Puli uopće nije lako predvidjet­i u kakvom će izdanju biti Zekićeva momčad. Hoće li se od prve minute baciti na Istru 1961 ili će mudrovati i čekati što je obično za Bijelo-plave siguran put u nevolje. Jasno, stupidno bi bilo očekivati juriš "grlom u jagode", ali s obzirom na ugled Osijek bi se u susretima tog tipa od prve minute jednostavn­o morao nametnuti suparniku. Upravo taj stav je najveći problem bijelo-plave momčad. Ne kaže se uzalud u strahu su velike oči. Ne možemo se oteti dojmu kako Osijek nerijetko igra s određenim strahom koji sigurno koči kreaciju i protok lopte. Pitanje je samo zbog čega postoji taj strah. Uglavnom, osječka momčad u Puli je nerijetko znala imati problema baš zbog mlitavog pristupa. O tome će svjedočiti i podatak kako su Puljani u dva

Varaždin - Rudeš 1:0 (0:0)

SUBOTA

15 sati

Istra 1961 - Osijek 17.10 sati

Lokomotiva - Dinamo

TABLICA

NEDJELJA

15 sati

Hajduk - Slaven Belupo 17.10 sati

Gorica - Rijeka navrata uspjeli anulirati po dva pogotka prednosti unatrag pet utakmica koje su odigrane na Aldu Drosini. U tim susretima Istra 1961 slavila je triput (Osijek u tri ta poraza nije zabio ni pogotka, nap.a.), Osječani jednom, a jednom je završilo bez pobjednika. I baš u ta dva susreta u kojima Bijelo-plavi nisu izgubili bilo je najviše drame. U pobjedi 3:2 Osijek je imao vodstvo od 2:0 koje je Istra 1961 anulirala, za pobjedu je zabio Antonio Mance u petoj minuti sudačke nadokande, a ljetošnjeg remija (4:4) ne volimo se ni sjećati, jer Osijek je do šest minuta prije kraja vodio 4:2, a onda si je zabio dva autogola i ispustio već gotovu pobjedu. Sve to upozorava kako će se Osječani danas susresti sa suparnikom kojem nije lako slomiti moral i volju. Uz to imat će još jedan izazov, a to je kvaliteta travnjaka na Aldu Drosini, koja je, najblaže rečeno, ispod prvoligašk­ih kriterija.

- Ako ćemo u startu pričati o travnjaku, onda smo u problemu. Ne treba tražiti nikakav alibi u kvaliteti terena, već se moramo prilagodit­i uvjetima za igru koji će vladati. Uostalom, što znači kvaliteta travnjaka? U derbiju protiv Hajduka na našoj Opus Areni imali smo idealne uvjete, pa smo imali veliki broj neforsiran­ih tehničkih pogrešaka. Važnija će biti energija i shvaćanje nogometne igre - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Puno Zekić u posljednje vrijeme priča o energiji i shvaćanju igre, a od momčadi ne dobije uvijek iste povratne informacij­e. Nekad je baš dobro, a nekad baš i ne. Što baš nije dobra vijest za njega. Osijeku zna nedostajat­i potrebne odlučnosti u napadačkim akcijama jer suparnika se teško može natjerati na pogrešku ako ga ne staviš pred pravi izazov.

- Slažem se da smo trebali biti dosta hrabriji i imati bolji priključak u napadačkim akcijama. Protiv Hajduka smo imali dobrih detalja u igri, ali u završnoj trećini smo bili nekako neodlučni. Treba nam više inicijativ­e u igri jedan na jedan jer u modernom nogometu je bez toga teško stvoriti veći broj prilika. Tehničke pogreške su nam remetile ritam igre, a zbog njih smo se morali prekomjern­o trošiti u povrat

međusobni susreti:

ISTRA 1961 - OSIJEK 60 12 19 29 54:81

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia