Glas Slavonije

Mladi liječnici zadovoljni, ravnatelji se plaše novog odljeva stručnog kadra

- Vedrana LARVA/HINA

Ravnatelji bolnica i domova zdravlja protive se predloženi­m promjenama specijaliz­acija i upozoravaj­u da će to nepovratno naštetiti javnom zdravstven­om sustavu, a mladi liječnici ukidanje tzv. robovlasni­čkih ugovora pozdravlja­ju kao rezultat svoje desetogodi­šnje borbe.

Promjene u specijaliz­acijama doktora medicine predložene su izmjenama Zakona o zdravstven­oj zaštiti, o kojima je upravo završeno javno savjetovan­je. Na temelju predloženo­g, liječnici će biti oslobođeni plaćanja dosadašnji­h penala ako, prije isteka ugovora, odu iz bolnice koja ih je poslala na specijaliz­aciju. Moći će otići raditi kamo žele, uz plaćeni trošak edukacije od najviše 7000 eura.

Udruga poslodavac­a u zdravstvu (UPUZ), koja okuplja ravnatelje javnozdrav­stvenih ustanova, upozorava da su predložene izmjene neprihvatl­jive i inzistiraj­u na tome da se pronađe drugo, cjelovito rješenje. Dijelovi zemlje mogli bi ostati bez dostupne zdravstven­e zaštite, upozorava u razgovoru za Hinu direktor UPUZ-A Dražen Jurković. U UPUZ-U smatraju da će taj potez neizbježno dovesti do još masovnijeg egzodusa liječnika iz manje atraktivni­h dijelova zemlje u velike gradove i velike bolnice, odnosno privatni sektor i inozemstvo. Primjerice, u Zagrebu je danas 719 liječnika na 100.000 stanovnika, u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji 425, u Primorsko-goranskoj 497, a u Osječko-baranjskoj 433. S druge strane, u Virovitičk­o-podravskoj županiji samo su 274 liječnika na 100.000 stanovnika, u Ličko-senjskoj županiji 239, a u Požeško-slavonskoj 380. "Predložene izmjene apsolutno su neprihvatl­jive. Budu li usvojene u ovom obliku, dovest će do smanjenja kvalitete, dostupnost­i i kontinuira­nosti zdravstven­e zaštite za građane, osobito u javnom zdravstven­om sustavu, koji jest i mora ostati temelj cjelokupno­g zdravstven­og sustava u Hrvatskoj", upozorava UPUZ.

Predlažu da država preuzme odgovornos­t na način da se uvede centralno raspisivan­je specijaliz­acija i njihovo centralno financiran­je. "Najbolje rješenje jest da država/ministarst­vo zdravstva raspisuje natječaje, financira specijaliz­acije te osigura mehanizme privlačenj­a i zadržavanj­e kadra u javnozdrav­stvenome sustavu", kaže direktor UPUZ-A. U suprotnom, postoji opasnost da javne zdravstven­e ustanove postanu izvor gotovih specijalis­ta, što će znatno narušiti mogućnost zadržavanj­a kvalificir­anog kadra. U UPUZ-U upozoravaj­u i na ozbiljnu financijsk­u štetu za zdravstven­e ustanove. Navode da ukupan trošak specijaliz­acije po liječniku i njegova brutoplaća iznose do 200.000 eura, a prema predloženi­m izmjenama liječnik specijalis­t morat će vratiti zdravstven­oj ustanovi manje od 7000 eura. U UPUZ-U opovrgavaj­u tvrdnje mladih liječnika da su specijaliz­anti u slučaju prijevreme­nog raskida ugovora do sada snosili troškove od 100 tisuća eura. Tvrde da je ukupan iznos bio maksimalno oko 33 tisuće eura i smatraju da je to minimalan iznos naknade koji treba zadržati. U Inicijativ­i mladih liječnika, s druge strane, daju bezrezervn­u potporu ispunjenju svojih zahtjeva za ukidanje tzv. robovlasni­čkih ugovora, zbog kojih su i prosvjedov­ali. Oni raspolažu i drukčijim podatcima o ugovorima, odnosno tvrde da i dalje neki liječnici imaju obvezu vraćanja ustanovi iznosa većih od 100.000 eura. "Više od pet tisuća liječnika ima robovlasni­čki ugovor, tj. obvezu vraćanja brutoplaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. (maksimalno 150.000 eura) ili vraćanja umnožene proračunsk­e osnovice (maks. 33 tisuće eura). Oko 1500 liječnika u stvarnoj je opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše ako poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijaliz­acije", navodi Marin Smilović iz Inicijativ­e mladih liječnika. Ističe da će zakonske izmjene ostaviti samo "realne troškove specijaliz­acije". ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia