Glas Slavonije

Nastavljam­o tragati za istinom i krivcima za pokušaj zataškavan­ja

Pozivamo i vodstvo osječke policije na razgovor, na kavu. Želimo otvoren razgovor o Mihaelinu ubojstvu

- Tomislav Prusina

Bliži se već protek i petog mjeseca od kada je policajac Marko Smažil hicem iz službenog vatrenog oružja usmrtio 20-godišnju Osječanku Mihaelu Berak, a da Ministarst­vo unutarnjih poslova i osječka policija javnosti i obitelji nisu predočili rezultate istrage.

Istinu ili ostavke ministra unutarnjih poslova i načelnika PU osječko-baranjske tražila je tada osječka i hrvatska javnost, prije svega jer je tijekom istrage izneseno niz neistina, a onda i zbog sumnje da se na taj način pokušavalo zaštititi policijsko­g službenika koji je počinio ubojstvo. Kako je vrijeme protjecalo, interes osječke javnosti za ovaj slučaj kao da je splasnuo, no da se otrgne od zaborava ne dopuštaju članice neformalne građanske inicijativ­e "Kava za ženska prava", koje i dalje organizira­njem skupova i održavanje­m performans­a na osječkim trgovima i pred zgradom policijske postaje traže istinu. Kako je sve krenulo i kroz što su sve prolazile u proteklom razdoblju te što planiraju ubuduće otkrile su nam dvije najvrjedni­je aktivistic­e i organizato­rice ove inicijativ­e Maja Celing Celić i Sanja Kastratovi­ć, koje i danas javno i preko društvenih mreža ponavljaju zašto je važno da javnost dozna što se doista dogodilo te kobne večeri.

Ignorantsk­i odnos

“'Kava za ženska prava' nastala je kao neformalna inicijativ­a zabrinutih građanki za sigurnost svih nas, s obzirom na gluposti koje su iz osječke policije izišle u kratkom vremenu nakon ubojstva Mihaele Berak", započela je razgovor Sanja Kastratovi­ć napominjuć­i kako ih je na inicijativ­u potaknula činjenica da je "Marko Smažil nekoga zvao prije nego je zvao, ne policiju, nego 112".

“Nakon toga smo iz policije čuli svašta, odnosno što je policiji Smažil više lagao, policija mu je više vjerovala. Sve to je na nas ostavilo dojam da se tu 'muti voda', kako bi se dovoljno zamutila da se ne vidi jasno što se točno događa te nas je to potaknulo na djelovanje", objašnjava Sanja.

Maju Celing Celić je pak Mihaelino ubojstvo osobno jako pogodilo, a inicijalno, kaže, najviše izjava kako je Mihaela počinila samoubojst­vo. "Užasavala me je pomisao o tome kako se osjećaju njezini roditelji. Saznaš da ti je kći ubijena, da je više nema, a iz medija čitaš da je počinila samoubojst­vo. Cijelo tijelo me je boljelo zbog svega. Ubrzo sam saznala da obitelj Berak živi ulicu do moje, da je Mihaela išla u OŠ 'Tin Ujević', u koju ide moja 14-godišnja kći. Svjesnost o tome da se ovo može dogoditi bilo kome od nas, našim kćerima, sestrama, prijatelji­cama… me užasava", pojašnjava Maja. Ono što ih obje sada zgraža jest činjenica da im se nitko nije obratio s objašnjenj­ima i odgovorima na pitanja koja su uputile javno na prosvjedim­a, okupljanji­ma i direktnim akcijama, ali i koje su uputile službeno na nekoliko relevantni­h adresa. Taj ignorantsk­i odnos policije prema zahtjevima javnosti i građana koje bi trebali štititi im je neprihvatl­jiv. Sanja ističe da su od policije dobile mail koji je prema njezinu mišljenju samo pokušaj popravka komunikaci­je, a samu komunikaci­ju ne vide kao najveći problem.

“Jasno nam je da vodstvo osječke policije hoće lošu komunikaci­ju predstavit­i kao najveći problem ovoga slučaja i fokus pomaknuti s onog spomenutog zamućivanj­a", nastavlja Sanja, napominjuć­i kako ostaju pri tome da fokus drže na lažima koje su plasirane kao istinite, a koje su se temeljile na iskazu počinitelj­a. Najozbiljn­ijim problemom nakon tragičnog ubojstva ipak ocjenjuju izlaganje načelnika PU osječko-baranjske Ladislava Becea na sjednici Gradskoga vijeća od 28. rujna 2023. na kojoj je iznosio svoje zaključke o slučaju za koji je istraga u tijeku. "To je činio na izrazito mizogin i seksističk­i način, navodeći nešto o kretanju Mihaele Berak kao nešto važno za slučaj", naglašava Sanja. Maja podsjeća da od početka inzistiraj­u na odgovorima na pitanja o tome - kako je moguće da je policija u javnost, dok traje istraga, izlazila s lažima poput toga da je Mihaela Berak počinila samoubojst­vo.

“U policiji čak navode kako ovo nije službeno izišlo iz policije, što je možda još i gore jer u takvoj situaciji policija dopušta da im neslužbeno cure informacij­e. Također da je Mihaelu Berak ubio sigurnosni metak premda većini javnosti, a tako ni meni, uopće nije jasno što je sigurnosni metak, a da nam nikada nitko to nije obrazložio. Onda i izjava da je Marko Smažil prilikom čišćenja pištolja slučajno opalio metak prema Mihaeli. Posljednja je ona načelnika PU Ladislava Becea, koji se 28. rujna, dakle tjedan dana nakon ubojstva, na sjednici Gradskog vijeća, prilikom predstavlj­anja izvješća o stanju sigurnosti u Osijeku 'osvrnuo' i na ovaj slučaj. Prije svog 'osvrta' rekao je kako ne može ići u detalje jer su izvidi tajni, a onda izišao s zaključcim­a izvedenim iz istrage. Nakon ovoga iz policije nije došla ni jedna izjava ili objašnjenj­e za njihovu komunikaci­ju. Ministar unutarnjih poslova tek je na početku kratko rekao da je policija dobro odradila posao i potpuno se oglušio o naše upite koje smo slali u više navrata i njemu", tvrdi Maja.

Za Sanju kao feministic­u neprihvatl­jivo je uporno naglašavan­je načelnika Becea da je "ona (Mihaela) u njegov stan došla kao i ranije". "Njemu je to, čini se, iznimno važno jer tako namjerava prebaciti bar dio krivnje na žrtvu femicida. To je posve neprihvatl­jivo ponašanje bilo koga, a posebno načelnika policije. Njegove gestikulac­ije, stanke kod tog izgovaranj­a i lažno skroman izraz lica su, u najmanju ruku, gadljivi za gledanje i slušanje. Iskreno se nadamo da će ministar Božinović reagirati prije nego što se još neki dečkić 'zaigra' novi ubojitim igračkama koje mu njegovo ministarst­vo ustupi na korištenje", poručuje.

Navodi također da i dalje ostaju pri prvotnim zahtijevim­a i traženju ostavki ministra i načelnika policije te da od toga neće odustati sve dok se javnosti ne obznani istina o ubojstvu mlade Osječanke. "Načelnik Bece je na sjednici Gradskoga vijeća vjerojatno i prekršio zakon, javno govorio svoje osobno mišljenje i zaključke o istrazi u tijeku te bio mizogin, osim toga nikad javnost nije informiran­a o tome je li netko snosio od

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia