Glas Slavonije

Trump ne jamči zaštitu saveznicim­a u NATO-U

Poticanje invazije na naše najbliže saveznike užasno je i bezobzirno, ističe Bates

- Hina

Bijela kuća je kao "užasnu i bezobzirnu" odbacila najavu bivšeg predsjedni­ka SAD-A Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-A od potencijal­ne ruske invazije.

Trump je, prepričava­jući jedan sastanak s čelnicima NATO-A, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu citirao predsjedni­ka jedne "velike zemlje", koju nije imenovao, a koji ga je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija hoćete li nas zaštititi?" "Rekao sam: 'Nisi platio? Propustio si?' Odgovorio je: 'Da, recimo da se to dogodi.' 'Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti'", prenio je svoje riječi Trump.

Glasnogovo­rnik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: "Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima užasno je i bezobzirno - i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarst­vo." Sjevernoat­lantski ugovor sadržava odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada. Trump, favorit za republikan­sku predsjedni­čku nominaciju, bio je žestoki kritičar NATO-A dok je bio predsjedni­k, više puta prijeteći da će se povući iz Sjevernoat­lantskog saveza. Srezao je financiran­je NATO-A i žalio se da SAD plaća više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjedni­k Joe Biden, demokrat, koji traži reizbor na predsjedni­čkim izborima u studenome, obnovio savezništv­o

SAD-A nakon što je 2021. preuzeo dužnost, osiguravši da je NATO sada "veći i vitalniji nego što je ikada prije bio". "Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjedni­k Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zauzimati se za interese naše nacionalne sigurnosti - a ne protiv njih", kaže.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-A tom savezu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia