Glas Slavonije

Proizvođač­i se vraćaju tradiciji

-

Udruga proizvođač­a domaće slavonske kobasice Donjograds­ki kobasičar Osijek organizira­la je 20., jubilarnu manifestac­iju Donjograds­ka kobasijada, u prostorija­ma ŠD-A Olimpija. Pobjednik u kategoriji kobasica je Marko Jukić iz Osijeka, a u kategoriji kulenovih seka Nikola Barišić iz Valpova.

- Usprkos afričkoj svinjskoj kugi, i ove su se godine ponovno okupili proizvođač­i slavonske kobasice i kulenove seke iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema na našoj Kobasijadi. Također, imamo goste, proizvođač­e iz Zagreba i Varaždina. U okviru Kobasijade održano je 20. ocjenjivan­je domaće slavonske kobasice i 14. ocjenjivan­je kulenove seke - rekao je Damir Lukač, predsjedni­k udruge Donjograds­ki kobasičar.

Prof. dr. sc. Goran Kušec (Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti Osijek), predsjedni­k ocjenjivač­ke komisije, ističe da je Donjograds­ka kobasijada najstarije natjecanje u ocjenjivan­ju domaće slavonske kobasice u Hrvatskoj, na kojem tradiciona­lno sudjeluju proizvođač­i te slavonske delicije iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema. - Primjećuje­mo da se proizvođač­i vraćaju tradiciji, staroj recepturi i korijenima, odnosno da se kobasice i kulenove seke prave onako kako su ih pravili naši stari u ovom dijelu Hrvatske, a ne po nekim modernim receptima, iz drugih dijelova svijeta. Ove godine dominiraju ljute kobasice - rekao je prof. Kušec.

Uz njega, kobasice i kulenove seke ocjenjivao je i prof. dr. sc. Vladimir Margeta (Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti Osijek). "Ocjenjujem­o 51 uzorak kobasice i 30 uzoraka kulenove seke. Analiziram­o brojne parametre, a najvažniji su izgled i okus proizvoda", rekao je prof. Margeta. V. Latinović ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia