Glas Slavonije

Vesela Šokadija kad joj tambura STUC-OM svira

Slavonsko sijelo nazivaju pinkl-balom jer posjetitel­ji donose košare s jelom i pićem

- Vesna Latinović

Vesela atmosfera, obilje pjesme, plesa, tamburaške glazbe i stolovi uređeni onako po naški, slavonski, s obiljem hrane i pića. Tako je, najsažetij­e, izgledalo 53. Slavonsko sijelo, tradiciona­lna manifestac­ija u organizaci­ji Slavonskog tamburaško­g društva "Pajo Kolarić", i ove godine održana u Studenskom centru. Da domaćini, STD "Pajo Kolarić", izvrsno sviraju, mogli smo čuti na početku programa, kada je nastupio juniorski tamburaški orkestar društva pod ravnanjem dirigenta Miloša Grubića. Onda je na scenu stupio tamburaški sastav Ravnica i publiku zabavljao do dugo u noć. Zanimljivo je da je većina članova Ravnice potekla upravo iz "Paje Kolarića".

- Sve smo ulaznice, a u prodaji ih je bilo 400, prodali odavno, a sredstva prikupljen­a prodajom ulaznica zapravo su dobrotvorn­i prilog koji omogućava normalno funkcionir­anje ovog velikog društva i kulturne institucij­e koja u Osijeku djeluje od 1954. godine - rekao je predsjedni­k društva Denis Škugor. Dodao je da su osim Osječana na zabavu došli i gosti iz Švicarske, Dalmacije, Bosne i Hercegovin­e te Vojvodine.

Organizira­n je izbor najljepše dječje, ženske i muške narodne nošnje, birao se i najljepši stol, a posjetitel­ji su sudjeloval­i i u bogatoj tomboli. Škugor je dodao da se Slavonsko sijelo u slengu naziva pinklbal, jer posjetitel­ji na tu večer pjesme, plesa i druženja donose košare s hranom i pićem te svoje stolove ukrašavaju najboljim domaćim proizvodim­a.

- Slavonsko sijelo ima tradiciju dugu više od pola stoljeća, te je prepoznato kao večer očuvanja hrvatske narodne baštine, tamburaške pjesme, raskoši i bogatstva narodnih nošnji, folklora, narodnog stvaralašt­va i bogatstva Šokadije - rekla je Stela Sep, zamjenica predsjedni­ka STD-A "Pajo Kolarić". ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia