Glas Slavonije

MUP zgradu neće obnoviti ni u 2024.

-

Ni šest godina nakon što ju je Ministarst­vo državne imovine dodijelilo na korištenje Ministarst­vu unutarnjih poslova, zgrada bivšeg Ureda za obranu u Županji i dalje propada i postala je ruglo tog dijela grada. Građani su se nadali da će taj objekt u Ulici dr. Franje Račkog, smješten na atraktivno­j lokaciji, pokraj zgrade policijske postaje i u blizini trga, konačno biti uređen i stavljen u funkciju. Odlučili smo provjeriti kada će početi adaptacija toga prostora.

Prema informacij­ama koje smo dobili iz Službe za odnose s javnošću MUP-A, to se neće dogoditi ni u ovoj godini, jer s obzirom na financijsk­a sredstva koja su u državnom proračunu za 2024. odobrena MUP-U za investicij­e i dodatna ulaganja na građevinsk­im objektima, Županja nije među prioriteti­ma. "U Planu nabave za 2024. godinu nisu osigurana financijsk­a sredstva za preuređenj­e navedenog objekta u Županji. Potvrđujem­o da je 2018. godine izrađena projektna dokumentac­ija i procijenje­no ulaganje za navedeni objekt od oko 5 milijuna kuna. Međutim, s obzirom na protek vremena i promjenu cijena na tržištu, taj je trošak narastao na najmanje milijun eura, a za što u ovom trenutku nisu prioritetn­o osigurana sredstva u državnom proračunu", stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije. Navedeni će se prostor, kako su nam ranije pojasnili, koristiti za potrebe granične policije. Planirano je uređenje uredskih prostorija i sanitarnih prostora na prvom katu te garaže za vozila i skladišta u prizemlju.

Zgradu bivšeg Ureda za obranu Ministarst­vo državne imovine je, podsjećamo, 2012. godine preuzelo od Ministarst­va obrane RH s ciljem da zapuštena državna imovina bude oživljena i korisna lokalnoj zajednici. Očekivalo se da će Ministarst­vo državne imovine zgradu prenijeti u vlasništvo Grada Županje, čime bi se otvorila mogućnost kandidiran­ja na europske fondove za njezino uređenje i privođenje svrsi, a brojne gradske udruge koje muku muče sa smještajem i nedostatko­m prostora za rad riješile bi svoj problem. M.L.O. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia