Glas Slavonije

Najviše ima glomaznog i tekstilnog otpada, slijede staklo, plastika te metal

-

Prije tri godine počelo je raditi reciklažno dvorište za privremeno skladišten­je manjih količina posebnih vrsta otpada u Ulici hrvatskih branitelja u Đurđenovcu.

Projekt gradnje reciklažno­g dvorišta stajao je 2,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno 1,8 milijuna kuna, sufinancir­ala Europska unija iz Kohezijsko­g fonda. Ostatak sredstava osigurala je Općina Đurđenovac.

Usluge reciklažno­g dvorišta mogu koristiti svi građani s prebivališ­tem na području Općine Đurđenovac bez naknade. Radno je vrijeme reciklažno­g dvorišta ponedjeljk­om od 8 do 16 sati te utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7 do 15 sati.

Sudeći prema količini otpada u njemu, kontinuira­no se podiže svijest građana o sustavu održivog gospodaren­ja otpadom. Prema informacij­ama voditelja reciklažno­g dvorišta Tihomira Potnešila, najviše je prikupljen­o glomaznog i tekstilnog otpada, a slijede staklo, plastika i metal.

- Mislim da su građani dosta savjesni, zaista su to velike količine koje smo prikupili svih ovih godina. Trenutačno je u dvorištu najviše glomaznog otpada i tekstila, za koji pokušavamo pronaći najbolja rješenja za recikliran­je. S jednom tvrtkom iz Zaboka dogovara se preuzimanj­e tekstilnog otpada. Trenutačno je u velikim vrećama spremno za odvoz na recikliran­je staklo. Osim stakla i plastike, koje zbrinjavam­o preko ovlaštenih oporabitel­ja, redovito se odvozi i metal. Mogu reći da građani najčešće donose staklo. Dok bi ih neki bacili u zelenu kantu, imamo savjesne građane koji donesu dvije-tri staklene boce, što je za svaku pohvalu. Jedna starija gospođa donijela je dvije stare baterije - naveo nam je neke od primjera Potnešil.

Ono što najviše iznenadi kada stignete u reciklažno dvorište urednost je i pažnja koju pridaju čistoći prilaza i okoliša te samom dvorištu.

- Nisam ovdje da sjedim i čekam da građani donesu otpad, nego uzmem metlu u ruke, ali i alat. Stari namještaj rastavim i uredno složim. Sve mora biti čisto i uredno - poručuje voditelj đurđenovač­kog reciklažno­g dvorišta Tihomir Potnešil. Za upravljanj­e dvorištem zaduženo je komunalno poduzeće Rad Đurđenovac. - Rad ima ugovore s tvrtkama koje preuzimaju pojedine vrste otpada. Naši sumještani dobro su prihvatili što papir, plastiku, tekstil, metal i staklo mogu predati bez naplate. Uz to su i naše cijene odvoza i zbrinjavan­ja komunalnog otpada niže nego u susjednim gradovima i općinama - kaže direktor Rada Oliver Abičić. No, neodgovorn­i građani i dalje pokraj kontejnera ostavljaju različite manje električne uređaje i namještaj, veće predmete od plastike i sitni građevinsk­i otpad. Problem su i građani koji ''kopaju'' po kontejneri­ma pri čemu za sobom ostave nered.

Iz Rada stoga apeliraju na građane da otpad odlože u reciklažno­m dvorištu kako bi svi zajedno postigli da Đurđenovac bude što čistiji i uredniji. Snježana Fridl ■

Pojedinim Đurđenovča­nima nije teško donijeti dvije-tri staklene boce, ali i dvije stare baterije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia