Glas Slavonije

Igor Bartolić iz Luča napravio najbolju kobasicu: Najvažniji su dobra paprika i pet dimova

-

Igor Bartolić iz Luča pobjednik je 15. lučke Kobasijade. Četveročla­na komisija njegovoj je kobasici dala najveći broj bodova, a kušali su 30-ak suhomesnat­ih uzoraka "kraljice kolinja'' iz raznih dijelova Baranje. - Presretan sam što sam osvojio prvo mjesto. Ponovio sam tako uspjeh od prije desetak godina, kada sam na lučku Kobasijadu također donio najbolji uzorak. Klao sam u prosincu, kada je vrijeme bilo dobro za svinjokolj­e. Ovih dana sam ponovno izrađivao kobasice, ali zbog visokih temperatur­a imam određenih problema, jer za svinjokolj­e je ipak potreban, ako ne ''minus'', onda bar nekoliko stupnjeva iznad nule, a ne 15 i više - priča Bartolić, 34-godišnji majstor na održavanju beljske farme Mitrovac.

Kobasice izrađuje već 15 godina i uvijek primjenjuj­e isti recept. Kao i većina majstora kobasičara, ističe kako je važno imati dobru slatku i ljutu papriku. On po nju već niz godina odlazi u bački Bezdan.

- Uz dobru slatku i ljutu papriku, u kobasice stavljam češnjak, papar i šećer da to sve poveže. Ništa manje važno nije ni dimljenje. Moja je pušnica prilično velika, pa tri dima nisu dovoljna. Mora biti barem pet - tvrdi, nastavljaj­ući kako su to lagani i hladni dimovi. Objašnjava kako se ne smije dogoditi da ispod kobasica gori vatra, jer će one tada biti crne, a ne lijepe crvenkaste kakve su njegove. Vatru naloži oko 15 sati, kada dođe s posla. Svakih pola sata obilazi pušnicu kako se ne bi dogodio otvoreni plamen. Kobasice se dime do otprilike 21 sat i tako pet puta. Za dimljenje koristi isključivo bukvu. Njegova obitelj (supruga, dvoje djece i majka) godišnje pojede 30-ak pari kobasica i nešto više kulenovih seka.

- Kobasica i seka pravim znatno više, ali se kod nas puno fešta, pa se uz druženje dosta pojede. Ponešto prodam ili poklonim prijatelji­ma - kaže, dodajući kako je pretprošle godine odlučio izraditi nekoliko pravih kulenova, onako za probu, kako bi vidio može li ih uredno odimiti. Kada je vidio ''da zna'', udvostruči­o je količinu, pa će ove godine načeti osam komada. Kolje vlastite svinje, kojih je uvijek tri-četiri komada po 200-tinjak kilograma. - Razmišljao sam ograditi vrt i postaviti pastira kako bi svinje slobodno trčkarale. Držao bi tada i više svinja. Razlog takvog mog razmišljan­ja nedostak je vremena. Posao, djeca, čišćenje svinjca - i ne ostane mi gotovo ništa slobodnog vremena - kaže- Bartolić. Ivica Getto ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia