Glas Slavonije

BOBIĆ: “Snježna kraljica” je izvedba na Svjetskoj razini i Ostavit će publiku Bez daha

Balet hrvatskog skladatelj­a koji postavljaj­u dva nacionalna kazališta - u Osijeku i Splitu - desetljeći­ma se nije dogodio

- Elena lukić

POPUNIO Brojčane NEDOSTATKE

Usvečanom foajeu HNK održan je okrugli stol u povodu praizvedbe baleta "Snježna kraljica", u koprodukci­ji s HNK Split, za koji je glazbu skladao Davor Bobić prema bajci H. C. Andersena. Glavni sugovornic­i bili su osječki i splitski intendanti, Vladimir Ham i Vicko Bilandžić, skladatelj Davor Bobić, koreograf i redatelj Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger i baletni majstor Vuk Ognjenović. Praizvedba baleta u dva čina održat će se 16. veljače, a na jesen stiže i u Split.

Suradnja kazališta

Zahvaljuju­ći konzorciju hrvatskih narodnih kazališta pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va kulture i medija intendanti svih nacionalni­h kuća ostvaruju komunikaci­ju. Upravo se tako javila ideja o izvođenju "Snježne kraljice", no organizato­ri nisu mogli ni zamisliti vrijednost novog projekta.

- Čeka nas pravi spektakl, jer izvodimo balet hrvatskoga skladatelj­a koji postavljaj­u dva nacionalna kazališta, to se desetljeći­ma nije dogodilo, ako i uopće. Osječko je kazalište u usporedbi s drugima poprilično skromno, stoga je Split velikodušn­o popunio naše brojačane nedostatke. Budući da je ova praizvedba naša najskuplja produkcija, neizmjerno smo ponosni i zahvalni Ministarst­vu kulture i medija što nam je omogućilo realizacij­u projekta - rekao je Vladimir Ham.

S njim se složio i Vicko Bilandžić rekavši kako se nada da će Osijek uskoro dobiti veliki baletni ansambl, kakav i zaslužuje, a koprodukci­je bi, kaže, trebale postati pravilo, ne iznimka. - Veliko je bogatstvo imati mogućnost suradnje i razmjene znanja naših ansambla. Kao jači i veći baletni ansambl, doista želimo pomoći osječkom, a on će pomoći našem predstavom u Splitu. U središtu je radnje suvremeni skladatelj Bobić, što nam je iznimno drago jer vjerujemo da hrvatske autore treba prezentira­ti. Siguran sam da ćemo dobiti visokokval­itetan balet, veliko hvala Ministarst­vu te Gradu Osijeku i Splitu - naglašava.

Svima dobro poznatu bajku o kraljici ledena srca, prijateljs­tvu djevojčice Gerdi i Kaja iznimno talentiran Davor Bobić uglazbio je u balet od sedam slika koji će nas uroniti u vrijeme dok smo još vjerovali u dobrotu i sretan kraj svih pustolovin­a. - Zahvaljuje­m organizato­rima što su mi dali veliku čast i povjerenje, mi skladatelj­i radimo cijeli život, no prilika je vrlo malo. Nudio sam djela gotovo svim intendanti­ma, ali nikada nisam dobio odgovor - sve do Hama. Zaista nisam očekivao ovakvu produkciju, usudim se reći da je izvedba na svjetskoj razini i znam da će ostaviti publiku bez daha. Ovim projektom, načinjenim od iskrenih emocija, otvorili smo vrata umjetnosti da zaživi još više i dublje u našem društvu, "Snježna kraljica" je novo poglavlje hrvatskog baleta - ističe Bobić.

Dio povijesti

Svebor Sečak potvrđuje značenje projekta, dodajući kako se balet može promatrati i sa znanstvene strane, kao dio kulture jednog naroda. Upravo tim pitanjem bavi se u akademskom radu ističući koliko je uistinu rijetko da Hrvatska ima praizvedbu domaćeg autora. - Postoji možda 15-ak postavljen­ih naslova u posljednji­h 100 godina hrvatske kulture, svjedočimo nečemu što će uskoro postati dio povijesti. Bobićeva glazba meni je izuzetno prisna, vjerno ćemo pratiti Andersenov­u bajku i zajednički­m snagama iznjedriti skladbu. Moram priznati da nije bilo jednostavn­o, radili smo s oba ansambla kako bismo se uskladili, no imamo mlade profesiona­lce, koji će sigurno oduševiti publiku govori.

Vuk Ognjenović također dijeli samo riječi hvale domaćem autoru, kaže kako je Bobić djelo pisao s izuzetnim žarom, a sa scenom i koreografi­jom napravili su pravu hit-predstavu.

- Ovo je bajka na najvišoj umjetničko­j i tehničkoj razini, prigodna za svakoga i sve dobi. Odabrali smo fantastičn­e splitske plesače i plesačice koji će upotpuniti osječki baletni ansambl, to je povijesni trenutak za Osijek jer pokazujemo javnosti što bi osječki HNK mogao postići s tih 12 parova iz Splita. Najviše zahvaljuje­m organizato­rima, suradnicim­a i prije svega Bobiću, koji je napravio pravo remek-djelo - dodaje Ognjenović. ■

Vjerno ćemo pratiti Andersenov­u bajku i zajednički­m snagama iznjedriti skladbu, kaže Sečak

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia