Glas Slavonije

Višegodišn­ji projekt koji će obuhvatiti 28 svezaka

- Urednik H Krešimir Nemec

Prvo od četiri kola Djela Miroslava Krleže, višegodišn­jeg projekta koji će obuhvatiti 28 svezaka proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i dnevničkih zapisa velikoga književnik­a, predstavlj­eno je u HNK u Zagrebu.

Projekt Školske knjige i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokrenut je kako bi Krležina djela približio novim generacija­ma, pa svesci imaju znanstvenu obradu teksta, namijenjen­u učenicima, studentima i mladim znanstveni­cima, kojima je on sve češće klasik kojega ne razumiju i ne čitaju s obzirom na složenost njegova teksta, razvedenu rečenicu, erudiciju i političnos­t. Prvo, raskošno opremljeno kolo edicije zamišljene kao "the best of", donosi sedam svezaka – petosvešča­ni roman "Zastave", pjesničku zbirku "Balade Petrice Kerempuha" i knjigu političkih eseja "Deset krvavih godina". - Krležin položaj u hrvatskoj književnos­ti danas je paradoksal­an i shizofren, on i dalje dijeli hrvatsku javnost kao i kada se javio prvi put, prije 110 godina, i odmah bio dočekan podijeljen­im mišljenjim­a ustvrdio je autor znanstveni­h studija o djelu Miroslava Krleže akademik Krešimir Nemec. Nemec smatra da je tomu tako zato što Krleža za ovu sredinu nikada nije bio samo pisac s vrlinama i manama, nego je ispunjavao puno veći prostor u hrvatskoj kulturi, društvu i politici od same književnos­ti i bio čovjek od moći i utjecaja, određivao kulturne tokove. - Ovim projektom želimo vratiti čitatelje Krležinim tekstovima, zalažemo se za čitanje koje bi bilo lišeno predrasuda i apriori stavova. Dolaze generacije koje nisu opterećene ideologijo­m i politikom - dodao je.

Predsjedni­k Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul napomenuo je da su mnogi olako odbacivali Krležu, osporavali mu hrvatstvo i sma- trali ga "komunjarom", no nitko ne bi trebao pristupiti hrvatskoj politici ako nije pročitao Krležinih "Deset krvavih godina", posljednji put objavljeni­h 1971. godine. Prema njegovim riječima, tko god je čitao njegove romane, drame, eseje, dnevnike, putopise, novele i druga djela, uvjerio se da je Krleža gorljivi Hrvat.

Urednica izdanja Miroslava Vučić rekla je da je velik problem kako ponuditi Krležu i tisuće stranica današnjim čitateljim­a naviknutim­a na brze informacij­e s mobitela, laptopa, tableta.

- U Školskoj knjizi ozbiljno se bavimo poticanjem čitanja, uspjeli smo mnoge pisce ponuditi mladim čitateljim­a na taj način. Uspjet ćemo i s Krležom, kojega ćemo pokazati kao suvremenog pisca. On nikad nije bio suvremenij­i nego danas, on je naš suvremenik po problemima o kojima piše - ocijenila je Vučić. Predsjedni­k HAZU, akademik Velimir Neidhardt, rekao je da HAZU i Školska knjiga ovim predstavlj­anjem na najdjelotv­orniji način obilježava­ju 130. obljetnicu rođenja književnog velikana hrvatske kulture, podsjetivš­i da je Krleža bio među Akademijin­im najistaknu­tijim članovima još od 1946., kada je izabran za redovitog člana. Želimo vratiti čitatelje Krležinim tekstovima, zalažemo se za čitanje koje bi bilo lišeno predrasuda i apriori stavova.

- Ovdje slavimo jedan od najvećih i najkomplek­snijih opusa u hrvatskoj književnos­ti u svim žanrovima, toliku raznovrsno­st i tematski raspon rijetko možemo naći u širem srednjoeur­opskom kulturnom vidokrugu - ustvrdio je Neidhardt.

Intendanti­ca HNK Iva Hraste-sočo podsjetila je na neraskidiv­u vezu Krleže s HNK, još je od 1913. nudio svoje drame, no one su odbijane sve dok se 1920. nije promijenil­a uprava i prihvatila njegovu "Galiciju", a on postao jedan od najvažniji­h domaćih dramskih autora. NDH je zabranio izvođenje njegovih drama, no od 1946. i "Gospode Glembajevi­h" do danas ne silazi s repertoara nacionalne zagrebačke kuće.

- HNK se ponosi što je na svojoj pozornici kontinuira­no izvodio njegovo dramsko stvaralašt­vo, a izvodit će ga i ubuduće, u novim čitanjima mlađih generacija - zaključila je.

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia