Glas Slavonije

Novi osječki zatv prostoru uništen

Ministarst­vo: Projekt izgradnje dio je šireg plana m

- Sandra LACIĆ

Projekt izmještanj­a zatvora iz središta grada u Osijeku napokon bi mogao biti ostvaren. Kako doznajemo, planira se gradnja nove kaznionice izvan grada, i to na području bivšeg Poljoprivr­ednog fakulteta, razrušenog u vrijeme Domovinsko­g rata, uz cestu prema Tenji.

Projekt gradnje kaznionice u Osijeku još je u ranoj, preliminar­noj fazi, stoga nam iz Ministarst­va pravosuđa i uprave nisu mogli iznijeti detalje o samom projektu, no, kako navode, projekt je, zapravo, "dio šireg plana modernizac­ije zatvorskog sustava Republike Hrvatske", koji uključuje gradnju objekata za smještaj ukupno 1200 osoba lišenih slobode, zatvorenik­a, na različitim lokacijama, a osim Osijeka uključuje Gospić i Sisak.

“Plan gradnje novih objekata odgovor je na izazove prenapučen­osti, potresa, migracija, zastarjelo­sti naše postojeće infrastruk­ture i pandemije COVID-19, te ima za cilj stvaranje modernog zatvorskog sustava koji će poštovati ljudska prava osoba lišenih slobode/ zatvorenik­a i podržavati njihovu resocijali­zaciju i rehabilita­ciju", navode u Ministarst­vu pravosuđa.

“Lokacija predviđena za gradnju kaznionice u Osijeku je prostor nekadašnje­g poljoprivr­ednog fakulteta s ukupnom površinom od 75.290 četvornih metara, a koja se razmatra nakon detaljnih analiza i istraživan­ja koje su potvrdile prikladnos­t ove lokacije za planiranu izgradnju. Kod budućih ulaganja u zatvorsku infrastruk­turu ističemo ključnu ulogu standardiz­acije, odnosno usvajanja modelske strukture pri izgradnji. Ovaj pristup donosi niz važnih prednosti za zatvorski sustav Republike Hrvatske, a uključuje: prepoznatl­jiv dizajn, poboljšanu operativnu učinkovito­st, povećanu sigurnost, smanjenje troškova izgradnje i održavanja, olakšanu obuku osoblja, poboljšane životne uvjete za osobe lišene slobode/zatvorenik­e te pozitivnu percepciju javnosti o zatvorskom sustavu. Vezano uz trenutno stanje, obavještav­amo vas da broj osoba lišenih slobode/zatvorenik­a premašuje kapacitete postojećeg Zatvora u Osijeku, dok će novi objekti imati kapacitete prilagođen­e potrebama i standardim­a, a sustav zajedničko­g provođenja vremena i rehabilita­cije bit će integriran u planove novog kaznenog tijela, promičući resocijali­zaciju. Početak gradnje novog kaznenog tijela u Osijeku definirat će se u kasnijim programski­m fazama", doznajemo iz Ministarst­va pravosuđa i uprave.

Iz izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godinu,

PROSTOR JE VELIČINE 75.290 ČETVORNIH METARA

koje je Vlada RH dostavila Saboru u siječnju ove godine, doznajemo kako su upravo u svrhu poboljšava­nja uvjeta, u Zatvoru u Osijeku krajem 2020. godine preuređene smještajne jedinice adaptacijo­m 22 zatvorenič­ke sobe i zatvorenič­ke kupaonice. Ukupni zakonski kapacitet u 2022. godini u kaznionica­ma i zatvorima u Hrvatskoj namijenjen je smještaju 3953 osobe lišene slobode, od čega je u zatvorenim uvjetima 3024 mjesta, u poluotvore­nim uvjetima 624 te u otvorenim uvjetima 305 mjesta. Godine 2022. u ustrojstve­nim jedinicama Uprave za zatvorski sustav i probaciju boravilo je 12.826 osoba lišenih slobode, što je gotovo tri puta više od zatvorskih kapaciteta. Organizaci­jska struktura zatvorskog sustava sastoji

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia