Glas Slavonije

Žestoko napadnut Rafah, oslobođena su dva taoca

- I.bošnjak/hina

Izraelske specijalne snage ušle su u zgradu u središtu Rafaha u kojoj su bila dva taoca koja je čuvao Hamas, te su ih oslobodile pod teškom vatrom, rekao je glasnogovo­rnik vojske Daniel Hagari.

To su prvi civilni taoci koje su izraelski vojnici uspjeli osloboditi nakon masakra 7. listopada, u kojem su teroristi Hamasa i drugih ekstremist­ičkih skupina ubili 1200 ljudi u Izraelu, a oko 240 ih uzeli za taoce. Izraelska vojska (IDF) neko se vrijeme pripremala za spašavanje i čekala je pravi trenutak. "Oslobođeni taoci imaju 60 i 70 godina", ističe Hagari. Snage sigurnosti stale su ispred talaca kako bi ih zaštitile, a zatim su se upustile u žestoku razmjenu vatre. "Ovo je bila složena operacija spašavanja pod vatrom u srcu Rafaha, temeljena na vrijednim obavještaj­nim podatcima. Dva taoca evakuirana su pod jakom vatrom", napisao je Hagari. Samo minutu nakon što je zgrada napadnuta, izraelske zračne snage počele su napadati područje Rafaha kako bi omogućile snagama da se povuku.

Taoci su spašeni u sklopu operacije koja je počela teškim zračnim udarima IDF-A u središtu Rafaha, navodi Jerusalem Post. IDF ističe da je u noći na ponedjelja­k "izveo niz napada na teroristič­ke ciljeve u području Šabura, na jugu Pojasa Gaze". Ministarst­vo zdravstva pod kontrolom Hamasa tvrdi da je u napadu poginulo 67 ljudi, a ranjeno 160. Palestinsk­a agencija Wafa objavila je, pozivajući se na medicinsko osoblje, kako je najmanje 52 civila i drugih poginulo u izraelskim zračnim udarima. Al Jazeera, televizija sa sjedištem u Kataru, navodi da su 63 osobe poginule, a više desetaka ozlijeđeno. Oslobođeni taoci u dobrom su zdravstven­om stanju i prebačeni su na liječnički pregled u bolnicu. Hagari kaže da su u Gazi još 134 taoca, iako su izraelski izvori rekli da ih oko 30 više nije živo. Krajem listopada vojska je spasila izraelskog vojnika. Operacija spašavanja izvedena je dok se Izrael priprema za kopnenu ofenzivu na Rafah, gdje stotine tisuća civila živi u vrlo skučenom prostoru, usprkos protivljen­ju međunarodn­e zajednice i humanitarn­ih organizaci­ja, pa i SAD-A. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu kaže da će samo nastavak vojnog pritiska, do potpune pobjede, rezultirat­i oslobađanj­em svih talaca. "Nećemo propustiti ni jednu priliku da ih vratimo kući", rekao je.

Visoki predstavni­k UN-A za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu je pak branio Un-ovu agenciju za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma na Bliskom istoku (UNRWA). Ta agencija UN-A u Gazi pod strogim je nadzorom nakon što je izraelska vojska rekla da je otkrila Hamasov tunel sa zapovjedni­m centrom ispod sjedišta UNRWA-E. Izrael je prije toga optužio desetak njihovih zaposlenik­a za umiješanos­t u teroristič­ke napade. Borrell kaže da se navodi o aktivnosti­ma Hamasa u Un-ovoj agenciji moraju provjeriti i kako "nije tajna da se izraelska vlada želi riješiti UNRWA-E, da ne bi morala rješavati potrebe palestinsk­ih izbjeglica". Ured UNRWA-E napušten je početkom rata. Glavni povjerenik UNRWA-E Philippe Lazzarini rekao je da ne znaju ništa o tunelu, a tu tvrdnju Izrael je odbacio kao "apsurdnu".

Nizozemski prizivni sud naredio je vladi Nizozemske da blokira sav izvoz dijelova za borbene zrakoplove F-35 Izraelu u roku od sedam dana, piše Reuters. "Nepobitno je kako postoji jasan rizik da se izvezeni dijelovi F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodn­og humanitarn­og prava", ističe sud. Tu tužbu je pokrenulo nekoliko skupina za zaštitu ljudskih prava. ■

Hagari kaže da su još 134 taoca u Gazi, iako su izraelski izvori rekli da ih oko 30 više nije živo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia