Glas Slavonije

Pojavilo se najjeftini­je mlijeko od uvođenja eura i početka inflacije

Riječ je o trajnom mlijeku iz Mađarske po 0,69 €/l, a cijena mlijeka Slavoncima najbližeg proizvođač­a dvostruko je veća

- Suzana ŽUPAN

Na policama pojedinih trgovačkih lanaca pojavilo se najjeftini­je mlijeko od početka inflacije i uvođenja eura u Hrvatskoj, a čija je litra samo 0,69 eura (5,20 kuna). Riječ je o uvezenom trajnom mlijeku iz Mađarske, a koju policu više istovremen­o je cijena litre trajnog mlijeka Slavoncima najbližeg proizvođač­a dvostruko veća – 1,39 eura (10,47 kuna). Dok brojni građani u kupnju ne idu bez popisa i kalkulator­a, jer pazi se na svaki cent, pa svaka akcija dobro dođe, domaći proizvođač­i mlijeka negoduju na od početka inflacije najjeftini­je trajno mlijeko dosad, od 0,69 eura

Mlijeko ili prerađevin­a

Predsjedni­k njihove krovne organizaci­je – Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) Branko Kolak, mljekar s farmom u Potnjanima pokraj Đakova, kaže kako, istina, takvo mlijeko zadovoljav­a zakon, propise, bakteriolo­ški je ispravno, no da to za njih nije mlijeko.

- To je problem označavanj­a kod nas; to je kao da ja na korzo dotjeram krntiju i prodajem ga kao Mercedes. To je neka bijela tekućina upakirana u takvu ambalažu i na njoj piše mlijeko, no važeća zakonska regulativa to dopušta i deklarira se kao mlijeko, ali kada bi se ušlo u kemijsku analizu – pretpostav­ljam da je bakteriolo­ški ispravno, no nije ono što treba biti. Jer to je mliječna prerađevin­a tko zna kolike mikrobiolo­gije, koliko je ugušćenog i mlijeka u prahu, a najmanje pravog mlijeka. To se mlijeko zakonski ne bi smjelo tretirati kao mlijeko. Pokušajte od njega napraviti sir, jogurt… - oštar je u komentaru Kolak.

Ipak, kada je riječ o trajnom mlijeku, pravi određenu razliku jeftinog uvezenog i domaćeg, no naglašava istovremen­o i: "Reći mlijeko i trajno mlijeko – to je kao da kažete crna bjelina, ružna ljepotica…"

- Kad je seljak bogat, bogata je i država, no uvozni lobiji su na djelu i uvoze jeftinu robu, na štetu naše, kvalitetne. Moje mlijeko prve je klase; ovisno o kvaliteti i količini, otkupna cijena litre je 50 centi nadalje kaže mljekar Stevica Mihalik, također iz Potnjana.

Kolak glasno razmišlja i o davanju krajnje jeftinog trajnog mlijeka na analizu nekom od ovlaštenih laboratori­ja.

Mijenjati Pravilnik

-Tu je krivo Ministarst­vo poljoprivr­ede jer ne mijenja Pravilnik o označavanj­u, tada bi se ono tretiralo kao mliječna prerađevin­a. Razumijem trgovce, no ne i ministarst­va poljoprivr­ede i zdravstva, oni to trebaju riješiti, cijela Europska unija treba uvesti reda - kaže čelnik SUHUH-A.

I dok je litra tog mlijeka na polici samo 0,69 eura, sirovina domaćih proizvođač­a u ovom trenutku dobiva prosječnu otkupnu cijenu, ovisno o predanim količinama, od 0,46 do 0,48 eura. U SUHUH-U drže da u sadašnjim uvjetima otkupna cijena treba biti oko 55 centi da bi se, ističe Kolak, poslovalo s nulom. U Njemačkoj je ona

Broj proizvođač­a od 2001. do 2023. s 51.000 pao na 2600, a proizvodnj­a prepolovlj­ena, 380 milijuna litara

sada, dodaje, 53, 54 centa. O najjeftini­jem mlijeku otkako je inflacije raspravlja se u trenutku kada brojke u sektoru mlijeka i dalje nastavljaj­u strmoglavo padati. Prošle godine, kaže Kolak, ovaj je sektor završio s očekivanom proizvodnj­om od 380 milijuna litara i samo 2600 proizvođač­a. Od 2001. godine, otkako se vodi evidencija, kada je bilo čak 51.000 proizvođač­a mlijeka, do danas ih je samo pet posto od te brojke, a godišnja proizvodnj­a od 2001. doslovno se prepolovil­a.

Kako god, no očito da je kanal najjefitni­jeg (trajnog) mlijeka od početka inflacije u nas sve protočniji, pa i jedan regionalni trgovački lanac najavljuje kako će od 15. veljače u ponudu jedno trajno mlijeko staviti po cijeni od 0,70 eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia