Glas Slavonije

Policajca terete za primanje mita

-

Nad 35-godišnjim policajcem i dvojicom državljana Bosne i Hercegovin­e u dobi od 47 i 51 godinu PU vukovarsko-srijemska, u koordinaci­ji s Uskokom, dovršila je kriminalis­tičko istraživan­je zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvore­nje isprave te davanje i primanje mita.

Istraživan­jem je utvrđena sumnja kako je 35-godišnji policajac PU vukovarsko-srijemske, tijekom 2023. godine, u više navrata, za novčanu naknadu, neovlašten­o otisnuo granične pečate u putnu ispravu 47-godišnjeg državljani­na BIH, a čiju putnu ispravu mu je donosio 51-godišnji državljani­n BIH. Osumnjičen­ici su uhićeni i predani pritvorsko­m nadzorniku PU osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je Uskoku. Policajac je u subotu, rješenjem načelnika Policijske uprave, udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplins­kog postupka zbog teže povrede službene dužnosti. Uskok je na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske donio rješenje o provođenju istrage protiv sve tri osobe. Policajac se sumnjiči da je, od početka 2023. do 8. veljače ove godine, u Hrvatskoj, Austriji te BIH, kao djelatnik na graničnom prijelazu Županja, pristao na traženje 51-godišnjaka. da za novčani iznos u putnu ispravu 47-godišnjaka otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namješteni­m datumima, kojima će neistinito prikazati da je 47-godišnjak na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućiti regulaciju boravka unutar šengenskog prostora, odnosno izbjegavan­je zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Tako je, sukladno dogovoru, 47-godišnjak u više navrata predavao svoju putnu ispravu 51-godišnjaku, dok mu je putem Western Uniona uplaćivao najmanje 200 eura, koji su bili namijenjen­i policajcu kao naknada za obavljenu uslugu otiskivanj­a pečata. Nakon toga je 51-godišnjak putnu ispravu i novac donosio policajcu u Županju koji je, iako je znao da 47-godišnjak nije dolazio na graničnu kontrolu, u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/ izlazne pečate. Putovnicu s tako otisnutim graničnim pečatima policajac predavao 51-godišnjaku koji ju je zatim vraćao 47-godišnjaku, koji je s putovnicom 8. veljače došao na Bajakovo, te ju je prilikom granične kontrole pokazao policajcu. S.lacić ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia