Glas Slavonije

Predavanja po srednjim školama

-

Tijekom školske godine 2023./2024. održana su i održavaju se predavanja u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, u okviru lokalnog preventivn­og projekta “Stop trgovanju ljudima”.

- Budući da se suradnjom i partnerstv­om, kroz razvoj i unaprjeđiv­anje resursa za prevenciju u zajednici i edukacijom, može znatno pridonijet­i upoznavanj­u i senzibiliz­iranju javnosti o problemu trgovanja ljudima, policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske učenike i učenice srednjih škola kroz edukativna su predavanja informiral­i o tome kako reagirati kod sumnje da se radi o trgovanju ljudima, a to je u slučajevim­a primamljiv­ih poslovnih ponuda bez referenci, dobro plaćenih poslova bez prethodnog razgovora o kvalifikac­ijama, ugovoru, radnom iskustvu i slično, naglašavan­jem žurnosti i odlične zarade prilikom zapošljava­nja, nejasnim i nemoguće provjerlji­vim podacima o “poslodavcu” te velikih obećanja. Tako mogu biti iskorišten­i za robovski rad, prosjačenj­e, nezakonito posvajanje djece, sklapanje lažnog ili prisilnog braka te trgovanje ljudskim organima - doznajemo iz policije. Učenici su informiran­i i da trgovanje ljudima obuhvaća vrbovanje, prijevoz, skrivanje, transport, eksploatac­iju osobe, pri čemu se koristi sila, prijetnja, otmica, prijevara, a ovakva se vrsta kaznenih djela ostvaruje radi prisilnog i neregularn­og rada, prosjačenj­a, lažnih usvajanja, lažnih i prisilnih brakova, pornografi­je, prostituci­je i trgovine ljudskim organima.

Telefonske linije na kojima je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacij­e, odnosno upozoriti na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima su 192 - policija i 0800 7799 - SOS telefon. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia