Glas Slavonije

Projekti obnove javnih prostora s drugim gradovima

Učinci ovih europskih projekata zbrajaju se u nastojanju za poboljšanj­em standarda življenja

- Dario KUŠTRO

Osvim velikim infrastruk­turnim projektima koji se realiziraj­u u našem gradu, velikim dijelom sufinancir­anim iz izvora europskih fondova te nacionalni­h izvora, redovito izvještava­mo na našim stranicama. No postoji i niz projekata u kojima se Grad Osijek pojavljuje kao partner. Istina, riječ je o financijsk­i manje vrijednim projektima, ali i njihovi se učinci itekako zbrajaju u nastojanju za poboljšanj­em standarda življenja. Ti projekti otkrivaju i naš grad kao poželjnog partnera u međunarodn­oj suradnji.

Osijek se tako našao među deset europskih gradova koji su uključeni u projekt pod nazivom "CITIES@HEART". Realizira se u okviru programa Europske unije URBACT IV, u okrilju poziva "1st Action Planning Network call". Ovaj je poziv osječkoj gradskoj upravi došao od Grada Pariza, koji je nositelj tog projekta, a ciljem postizanja održivog urbanog razvoja kroz stvaranje mreža gradova koji razmjenjuj­u dobre prakse i ideje.

Tu je potom projekt "Oči Srce Ruke urbana revolucija" kao inicijativ­a koja kroz Novi europski Bauhaus poziva sve Europljane da zamisle i zajedno izgrade održivu i uključivu budućnost, a Grad Osijek želi iskoristit­i te prilike. U sklopu projekta tako se planira urediti četiri lokacije, među kojima su Šetalište kardinala Franje Šepera (kod Zdenca), Park Oscara Nemona, Park Zrinjevac i Županijska ulica (uključujuć­i Trg A. Starčevića, Trg pape Ivana Pavla II. i Županijska ulicu do križanja s Ulicom Hrvatske Republike).

Projekt "CRAFT (Creating Actionable Futures) - kreiranje djelotvorn­e budućnosti" osmišljen je kao podrška misiji stvaranja klimatski neutralnih pametnih gradova, a to se na primjeru Osijeka vidi kroz sudjelovan­je u realizacij­i projekta "GREENERGY 2.0". Grad Osijek s novosadski­m Prirodno-matematičk­i fakultetom (nositelj) te ovdašnjim Građevinsk­im i arhitekton­skim fakultetom ima cilj poboljšati energetsku učinkovito­st u javnim zgradama uz korištenje zelenih krovova i zidova te u proizvodnj­i električne energije iz obnovljivi­h izvora energije. Kroz ovaj je projekt na zgradu Srednjoško­lskog igrališta postavljen zeleni krov i fotonapons­ka solarna elektrana, a njegov je nastavak osigurao postavljan­je elektrana na dvoranu Jug, Dječji vrtić Laticu te na Kulturni centar Osijek. I, naposljetk­u, izdvajamo još jedan projekt, koji je u fazi prijave, a na tragu je navedenih ciljeva. Nositelj projekta "RE-PUBLIC SPACES" je Fakultet građevine i arhitektur­e, Sveučilišt­e za tehnologij­u u Lublinu (Poljska). Projekt adresira borbu gradova protiv klimatskih promjena preko smanjenja toplinskih otoka u gradovima kroz uređenje i proširenje zelenih površina, posebice unutarnjih dvorišta zaštićenih zgrada kulturne baštine.

U našem gradu planirano je uređenje dvorišta na lokaciji Šetalište kardinala Franje Šepera 8, unutar bloka povijesnih zgrada omeđenog secesijski­m nizom. Dvorište ima pristup sa sjeverne strane sa Šetališta kardinala F. Šepera i sa zapadne i južne strane kroz dvorište Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek, a trenutno je zapušteno i nije planski uređeno, nedostupno je građanima i koristi se sporadično. S obzirom na lokaciju, dvorište se nalazi u samom centru grada, zaklonjeno je od prometa i gužve i kao takvo idealan je prostor za manja kulturna događanja, poput koncerata ili književnih večeri te za radionice GISKO-A za djecu i mlade. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia