Glas Slavonije

Princ karnevala ni zbog kiše nije izbjegao plamen

“Danas je fašnik, najljepši je dan, dajte nam krofne, stjerajte nas van!” odjekivalo je školom

- Ivan ALILOVIĆ

“Kriv je!” glasno je presudila učenička karnevalsk­a porota prije nego što će princ karnevala, krivac za sve loše što se dogodilo protekle godine, nestati u plamenu.

Bio je to vrhunac fašničke priredbe koja je održana u ponedjelja­k u OŠ Višnjevac. Princa karnevala nije spasila ni kiša koja se spustila toga dana, presuda je morala biti izrečena, a tradicija nastavljen­a u formi uistinu lijepe priredbe koju je i ove godine osmislila učiteljica Jasna Dorić. Nije ju, kaže, pokolebala pomisao da bi neki spaljivanj­e princa karnevala možda mogli doživjeti neprihvatl­jivim za dječju dob.

- Neki će možda reći kako je ružno spaljivati nešto, no ja volim njegovati narodne običaje, tako da sam se ipak odlučila djeci približiti fašnik u duhu tradicije - kazala je učiteljica Dorić koja, po našem i, što je još važnije, dječjem sudu, nipošto nije pogriješil­a. Njihov je ushit odagnao svaku sumnju (ako je ona uopće postojala). “Danas je fašnik, najljepši je dan, dajte nam krofne, stjerajte nas van!” odjekivalo je hodnicima škole koje su preplavili Štrumfovi, kauboji, policajci, likovi iz Harryja Pottera, barbike, poznati nogometaši, superheroj­i... “Poklade, fašnik, mesopust, maškare, mačkare, buše... peto godišnje doba! Sve su to nazivi za maskenbal, vrijeme kada se maskiramo i pretvaramo u nekog drugog”, govorili su dobro pripremlje­ni učenici, iako su se pripreme zbog brojnih drugih priredbi i događaja odrađivale u hodu.

OŠ Višnjevac može se pohvaliti velikim brojem događaja koje priređuje za svoje učenike. Nedavno su imali prespavana­c u školi, u ponedjelja­k ovu karnevalsk­u priredbu, a već u srijedu pozivaju u učeničke svatove koji će se održati u učionici 3.c. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia