Glas Slavonije

Postanite udomiteljs­ka obitelj djeci ili odraslima!

Udomitelji dobivaju plaće te prijavu na zdravstven­o i mirovinsko osiguranje

- Ivan ALILOVIĆ

Pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad nedavno je osnovana Županijska služba za udomiteljs­tvo Osječko-baranjske županije, čiji će timovi za udomiteljs­tvo surađivati s 210 udomiteljs­kih obitelji s područja OBŽ-A, od koji su 52 u Osijeku.

Čovjekolju­blje i empatija

Kako institucio­nalni kapaciteti za smještaj i djece i odraslih ni približno ne korespondi­raju s potrebama sustava socijalne skrbi, nužno je senzibiliz­irati javnost o ovoj problemati­ci te ohrabriti što veći broj obitelji koje osjećaju taj poziv da se uključe u udomiteljs­tvo.

Taj će zadatak, između ostalog, biti i u fokusu novoosnova­ne Službe, koja broji šest područnih ureda (Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Valpovo, Đakovo i Našice) čiji će rad koordinira­ti dva tima za udomiteljs­tvo koje će činiti socijalni radnici i psiholozi te pravnik. Svaki će se tim brinuti o stotinjak obitelji iz dva do tri područna ureda, a članice jednog od njih, Jelena Kasabašić, dipl. soc. rad., Sanja Stanković, prof. psihologij­e, i Anamaria Embreuš, mag. act. soc., u razgovoru su nas uputile u sve što udomiteljs­tvo podrazumij­eva i veliki posao koji je pred njima. - Udomiteljs­tvo je po definiciji alternativ­ni oblik skrbi. Za djecu koja zbog raznih razloga ne mogu živjeti u svojoj biološkoj obitelji važno je da budu zbrinuta u obiteljsko­m okruženju, gdje često mogu i nastavili svoj život. Smatra se da je takav oblik zbrinjavan­ja primjereni­ji za njih, da u takvom okruženju djeca mogu usvajati sve one vještine koje bi usvajala i u svojoj biološkoj obitelji te imati svu brigu o zdravlju, prehrani, odgoju, školovanju i svemu onome što se inače u obitelji događa - ističe psihologin­ja Stanković.

Iako se puno više radi na promociji udomiteljs­tva za djecu, i ono za odrasle, ističu naše sugovornic­e, također je iznimno važno, s obzirom na to da ni kapaciteti za smještaj odraslih nisu na zadovoljav­ajućoj razini. Kako je najčešće riječ o brizi o starim i nemoćnim osobama, to je poziv koji zahtijeva ozbiljan angažman, potrebna je izuzetna ljubav prema ljudima, empatija i želja da im se pomogne.

- Kod nas je specifična situacija kada je riječ o odraslim osobama. Puno je naših mladih otišlo u druge gradove ili države, pa njihovi stari žive sami i nemaju nikoga tko bi skrbio o njima. Kako imaju male prihode, ne mogu si priuštiti domove za starije i nemoćne, dok su kapaciteti u javnim ustanovama tog tipa također mali, liste čekanja dugačke, a oni, kao i djeca, trebaju skrb. Često se dogodi da se ne mogu sami više brinuti o sebi i tada je potrebno da netko uskoči umjesto njihovih obitelji koje su ili daleko ili ih nemaju, tako da nam je jako važno i udomiteljs­tvo za starije osobe - kaže socijalna radnica Kasabašić.

Osim unutarnjeg poziva, postoje zakonske predispozi­cije koje je potrebno zadovoljit­i da bi se postao udomitelj.

- Svima obično kažemo da dođu kod nas na inicijalni razgovor, kada ćemo ih u sve uputiti, od toga da udomitelji moraju biti osobe mlađe od 60 godina pri prvom zahtjevu, imati naše državljans­tvo, zdravstven­e sposobnost­i, završenu srednju školu te sudsku potvrdu da nisu kažnjavani zbog nasilja u obitelji ili nekog drugog kaznenog djela. Nakon toga odlazimo kod njih kako bismo se upoznali s uvjetima u kojima će korisnici boraviti te socijalni radnik uzima detaljnu anamnezu, pri čemu se razgovara o njihovom životu i motivima za bavljenjem udomiteljs­tvom, a potom psiholog napravi psihološku obradu. Također, tradiciona­lni udomitelji moraju prije nego što dobiju dozvolu proći i edukaciju, odnosno osposoblja­vanje. Ako sve to zadovolje, izdaje se dozvola i oni su spremni primati korisnike - pojašnjava Stanković.

Uz spomenuto tradiciona­lno udomiteljs­tvo postoji udomiteljs­tvo kao zanimanje te srodničko udomiteljs­tvo.

- Često se događa da brigu o djeci preuzmu bake, djedovi, braća, sestre, tetke ili stričeimaj­u uvjete. Udomiteljs­tvom se mogu baviti i samci. Oni mogu udomiti do dvoje djece i dvoje odraslih osoba.

Socijalna radnica Kasabašić dodaje kako su udomitelji s kojima surađuju divni ljudi kojima nude razni oblici podrške, poput mjesečnih sastanaka ili telefona na koji im se uvijek mogu obratiti za pomoć.

- Oni su naši suradnici, stalno smo u kontaktu, s njima prolazimo i kroz neke teške trenutke. Kroz poluformal­no druženje oni se "izventilir­aju" pričajući o svojim poteškoćam­a, uče jedni od drugih... Unatrag četiri godine imamo i dežurni telefon na volontersk­oj bazi, koji je njima dostupan u svakom trenutku, te se pokazao kao nešto što ih je međusobno povezalo. Mi smo svi u Viber grupama u kojima jako brzo protječu informacij­e, kolege su dežurni i ako se pojavi hitan slučaj poput požara, gdje je potrebno zbrinuti ljude, vrlo brzo reagiraju i pronađu smještaj i sve ostalo što treba - ističe Kasabašić.

- Kod udomiteljs­tva za odrasle osobe postoji jedan problem koji nastojimo riješiti. Recimo, ako udomitelji vode brigu o četiri korisnika, a s jednim od njih moraju poći k liječniku, netko treba paziti na ostale korisnike. To mora biti osoba od povjerenja i udomitelji se tu snalaze na sve moguće načine, stoga bi bilo dobro kroz neke projekte osigurati im nešto nešto poput pomoći u kući, to bi im puno značilo, jer korisnici nikada ne smiju ostati sami - dodaje Embreuš. ■

 ?? ?? Anamaria Embreuš, Sanja Stanković i Jelena Kasabašić
Anamaria Embreuš, Sanja Stanković i Jelena Kasabašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia