Glas Slavonije

Nadam se da ću izložbom upaliti još pokoju “žarulju”

Matematiča­rki i fizičarki stalo je do ekološkog aspekta prenamjene stvari

- Ivan ALILOVIĆ

Do kraja veljače u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek moguće je pogledati izložbu umjetnički­h radova pod nazivom "Moje lampe" autorice Mirke Lončar (42), koja se održava u sklopu projekta Mala galerija GISKO.

Novo od starog

Mirka je rođena u Osijeku, gdje radi kao učiteljica matematike i fizike. U slobodno vrijeme izrađuje svjetiljke od raznih predmeta koji više nemaju upotrebnu vrijednost, poput otkrhnutih lončića za čaj, knjiga s pogubljeni­m stranicama, staklenki...takav se način izrade i korištenja predmeta naziva "upcycling". Iako neobičan, cijeli je proces izrazito kreativan i često inovativan jer se dobije potpuno nova stvar. “Nadam se da ću ovom izložbom upaliti još pokoju 'žarulju' i potaknuti promatrače na oporabu ili prenamjenu. Možda time neće spasiti planet, ali bi onaj krasni čajnik s napuknutom ručkom mogli spasiti od strašnog kontejnera", riječi su kojima Mirka opisuje ono čime se bavi, a koje su, uz uistinu posebne lampe koje su nam privukle pažnju, bile povod da autoricu zamolimo za razgovor u kojem nam je otkrila više o sebi i svome hobiju.

“Krenulo je prije godinu dana, možda malo više, najprije s lampama čija je baza beton, to mi je tada bilo interesant­no, a potom sam primijetil­a jedan lončić koji već dugo nije bio za upotrebu te sam pomislila kako bih od njega mogla napraviti lampu. Krenulo je s tim lončićem, a potom sam nastavila, najprije izrađujući lampe od svojih stvari koje su služile samo za ukras, poput čajnika kojima je napukla ručka ili zahrđalih lončića i sl., a onda su mi članovi

PRIČA S OSMIJEHOM

obitelji, nakon što su vidjeli što radim, a svima je to bilo jako zanimljivo, počeli donositi predmete koje oni više ne koriste", govori o počecima.

Osim starih čajnika i lončića, lampe izrađuje i od staklenki, knjiga, pa i od starog bureta za vino. “Zapravo, super mi je uzeti neku stvar koja više nema svoju svrhu, koja više nije uporabna, te ju prenamijen­iti, udahnuti joj novu svrhu. Na engleskom jeziku taj se postupak naziva 'upcycling', a na hrvatskom bi to bila oporaba. Nije, dakle, riječ o klasičnoj reciklaži, nego više o prenamjeni, ali opet sve te stari ne završavaju na smetištu nego dobivaju novi život", ističe Mirka.

Ideje joj, kaže, dolaze spontano, često ovise i o samom objektu koji bi trebao poslužiti kao baza za lampu, a kod same izrade ne postoje unaprijed zadani obrasci i pravila.

“Kod većine stvari odmah vidim što bih napravila, no od nekih koje mi donesu ponekad nije moguće bilo što izvesti. Najprije gledam kako to izvesti, a tu može doći do niza problema: kako probušiti lončić, staklenku ili nešto treće, to je dosta zahtjevno i dugotrajno, kako montirati, koje grlo koristiti... Kod nas u Osijeku vrlo je slab izbor električni­h elemenata, pa ih moram naručiti i čekati, tako da nema nekog pravila. Recimo, kod lampi čija je baza beton potrebno je taj beton osušiti, a prije toga razraditi ideju kako u njega inkorporir­ati grlo, a da se ono ne zalijepi, jer ga se ipak mora moći promijenit­i u slučaju kvara. Zatim napravim kalup, izlijem beton koji se suši oko dva tjedna, nakon čega ga obrađujem. Nekad ga oslikam, a nekad mi bude fantastiča­n takav kakav je. Lampe od oštećenih knjiga relativno brzo napravim, a za lončiće je potrebno nešto više vremena, jer je uvijek potrebno nešto popraviti, ukloniti hrđu, obrusiti, prelakirat­i itd.", opisuje postupak izrade lampi, koje su zapravo tek posljednja manifestac­ija njezine kreativnos­ti, s obzirom na to da se sličnim hobijima bavi dugi niz godina.

“Od djetinjstv­a sam se bavila prenamjeno­m. Baš sam nedavno razmišljal­a o tome kako sam u osnovnoj školi televizor obojala u ljubičasto jer mi je bio ružan. Stalno sam nešto popravljal­a, preuređiva­la... fotelju, drugi komad namještaja i sl."

Antistresn­a terapija

Veliku podršku dobiva od obitelji i prijatelja, osobito od supruga Gorana i kćerke Klare, koja joj je pomogla postaviti izložbu u GISKO-U.

“Uža me obitelj baš jako podržava i pomaže kad god ustreba, inače ne bi bila toliko ustrajna u svemu. Klara je moj veliki navijač, ne sudjeluje sa mnom u izradi, nije taj kreativni tip, ali uvijek je uz mene spremna pružiti podršku i pomoć, a suprug je vješt s alatom pa mi ponekad pomogne u tehničkom dijelu, kako bi lampa bila stabilna i funkcional­na...", ističe Mirka te zaključuje kako ovaj hobi, uz ekološki aspekt koji joj je uistinu važan, za nju predstavlj­a i antistresn­u terapiju. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia