Glas Slavonije

Misa u samostansk­oj kapelici

-

Nedjeljni blagdan Gospe Lurdske svečano je obilježen u Slatini, a posebno su ga proslavile časne sestre Družbe kćeri Presvetog Srca Isusova, koje u slatinskom samostanu djeluju od 1937. U tom samostanu časne sestre su 1994. uredile svoju samostansk­u kapelicu posvećenu Gospi Lurdskoj po želji s. Prezentate Jagodić, tada najstarije časne sestre u samostanu, jer je ona bila slabog zdravlja, a Gospa Lurdska je zaštitnica bolesnih i siromašnih. Kip koji se nalazio u kapeli osobno je u Lurdu odabrala i u Slatinu donijela sestra Dionizija Petric. Godine 2019. uređena je nova kapelica, koja je lani dobila nove kipove Gospe Lurdske i male Bernardice.

Svečano misno slavlje kojim je proslavlje­n blagdan Majke Božje Lurdske predvodio je upravitelj Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju, vlč. Ljubiša Krmar, u zajedništv­u s upravitelj­em Župe sv. Josipa i dekanom Slatinskog­a dekanata, preč. Draganom Hrgićem, i župnikom Župe bl. Ivana Merza, vlč. Patrikom Alatićem. Upravitelj Župe Rođenja BDM u Podravskoj Moslavini i slavonsko-podravski arhiđakon Vladimir Škrinjarić za sve vrijeme misnog slavlja ispovijeda­o je vjernike.

Vlč. Krmar čestitao je časnim sestrama njihov dan i zahvalio im na molitvama, dobrim djelima i trpljenjim­a koja prikazuju za svoju župu i za svećenička zvanja. U nadahnutoj propovijed­i istaknuo je važnost molitve u ozdravljen­ju i očišćenju duha i tijela, važnost poruka Gospe Lurdske maloj Bernardici te čudesnu moć ozdravljen­ja bistre lurdske vode. – Zato je papa Ivan Pavao II. prije 32 godine rekao da je ovaj dan važan i da mora biti dan za bolesnike u crkvi, i dan molitve i zahvale onima koji se trude, koji dvore bolesnike i paze na njih, ali i dan u kojem Crkva zahvaljuje za zdravlje kao dar Božje milosti. Tek kad izgubimo ono što nam je važno, shvatimo njegovu vrijednost i dragocjeno­st – rekao je vlč. Krmar. P.Ž. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia