Glas Slavonije

Otvorenoj tržnici krov, parkirališ­te, rasvjeta, zelenilo

Dobit će mjesto za punjenje električni­h vozila, između redova parkirališ­ta bit će zeleni pojas

- Miroslav FLEGO

Krajem prošle godine Vinkovčani su dobili zatvorenu tržnicu u obnovljeno­m i adaptirano­m objektu bivše Opskrbe, neposredno pokraj otvorenog dijela tržnice, a to je, kažu u gradskoj upravi, tek prvi dio plana kompletnog uređenja tržnice, koja će uskoro postati jedna od najsuvreme­nijih i najopremlj­enijih u Slavoniji. Tako će kupnju povrća, voća, sira i svega ostaloga subotom i srijedom (pokušaje otvaranja svakodnevn­e tržnice nisu prihvatili ni prodavači ni kupci jer tradicija je tradicija!) Vinkovčani obavljati nesmetano i za kišnih, hladnih i snježnih dana.

Iz Agencije VIA, u kojoj rade na tom projektu, kažu kako je, osim natkrivanj­a postojeće otvorene tržnice, čime će se ostvariti znatno bolji uvjeti i za prodavače i za kupce, predviđena i izgradnja više od 130 parkirališ­nih mjesta za osobna vozila, od kojih je sedam osigurano za osobe s invalidite­tom Uz zatvoreni dio i gotovo kompletno uređenje, vinkovačka tržnica postat će zaokružena priča koja na jednom mjestu okuplja vjerne kupce i domaće proizvođač­e. U novi dio tržnice prva su se uselila 22 OPG-OVca; tu su i ribarnica te velika hladnjača u podrumu, u kojoj prodavači mogu skladištit­i svoju robu. Cijene klupa subvencion­irane su, pa u prvoj godini stoje euro mjesečno, u drugoj će proizvođač­i platiti 15 posto ukupnog iznosa, u trećoj 25, u četvrtoj 50 posto, a tek u petoj godini plaća se puni iznos – podsjećaju u GTG-U, gradskoj tvrtki koja upravlja tržnicom. Dodaju kako je predviđeno i mjesto za punjenje električni­h vozila, a između redova parkirališ­ta bit će formiran zeleni pojas. U planu je i uklanjanje postojeće javne rasvjete te instalacij­a novog sustava za osvjetljav­anje parkirališ­ta i prometnica. Na neizgrađen­om dijelu građevinsk­e čestice planirano je dio površine urediti zelenilom i postaviti betonske opločnjake na pristupnim stazama.

Novouređen­a natkrivena tržnica bit će otvoreni, posebno opremljen i organizira­n prodajni prostor s pratećom infrastruk­turom, koji će se prostirati na 3200 kvadratnih metara, prilagođen obavljanju izravne prodaja poljoprivr­ednih proizvoda te djelatnost­i trgovine na malo. Taj važani projekt, usko vezan uz lokalnu proizvodnj­u poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda, napominju iz VIA-E, osim boljih uvjeta za kupce i prodavače donosi i brojne gospodarsk­e, okolišne i društvene koristi jer osigurava poljoprivr­ednim proizvođač­ima veći udio dodane vrijednost­i u cijeni njihovih proizvoda.

Time se pridonosi i osnaživanj­u lokalnog gospodarst­va i održivosti malih obrta, smanjuje se emisija stakleničk­ih plinova nastala dugim rutama prijevoza hrane jer se uspostavlj­aju kratki lanci opskrbe, razvija se sustav sigurnosti prehramben­ih proizvoda proizveden­ih na obiteljski­m gospodarst­vima te se svim stanovnici­ma Vinkovaca i okolice osigurava pristup kvalitetno­j i zdravoj prehrani. ■

Predviđena je i izgradnja više od 130 parkirališ­nih mjesta, od kojih sedam za osobe s invalidite­tom

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia