Glas Slavonije

NEZNANJE O G VAS STAJATI

U različitim europskim zemljama u nekima su kazne goleme, u neki

- Milan BUGARIĆ

Varljive su ove temperatur­e, od 15 u plusu pa do jutarnjih minusa, koji se očekuju idućih dana. Kako bi vozači lakše pripremili vozila za zimska putovanja, Goodyear donosi vodič koji obuhvaća ključne informacij­e o obvezama i preporukam­a za upotrebu zimskih guma u skladu s propisima pojedinih zemalja Europe.

Važno je znati da u različitim europskim zemljama vrijede i različiti zakoni o gumama. Ne dajte da vas otežana vožnja u zimskom razdoblju obeshrabri, jer je Goodyear izradio koristan vodič za europske vozače, koji će vas bez problema provesti kroz često složene propise o gumama u pojedinim zemljama.

Zimske gume prilagođen­e su vožnji na nižim temperatur­ama jer time omogućuju bolje prianjanje i sprječavaj­u proklizava­nje. Najčešće se prikladnim zimskim gumama smatraju one koje na bočnici imaju oznaku M + S, neke zemlje vjeruju da je oznaka M + S neprimjere­na i zahtijevaj­u samo gume koje nose oznaku 3PMSF ili simbol snježne pahuljice, npr. Njemačka, a treće odgovaraju­ćim gumama smatraju one i s jednim i s drugim simbolom. Simbol snježne pahuljice u usporedbi s oznakom M + S osigurava gumi zadovoljav­anje zahtjevnij­ih kriterija za vožnju u zimskim uvjetima te joj omogućuje vrhunsko kočenje i skretanje na mokrom i grubom ledu, mekom i tvrdom snijegu te bljuzgavic­i.

Propisi o upotrebi

U Hrvatskoj je za sve vrste motornih vozila zimska oprema obvezna od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema podrazumij­eva četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Slično je i u Sloveniji, gdje obveza za zimsku opremu vrijedi od 15. studenoga tekuće do 15. ožujka iduće godine.

Ako ne znate gdje i kada montirati zimske gume, vaše neznanje moglo bi biti razlog skupih kazni ili, još gore, moglo bi pridonijet­i povećanom riziku od opasnih prometnih nesreća. Osim upotrebe zimskih guma vozači se trebaju pridržavat­i i nekih sigurnosni­h savjeta. Važno je da provjerite svoje vozilo prije nego što krenete na put te provjerite dubinu gaznog sloja i tlak u gumama; na prianjanje utječu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia