Glas Slavonije

OVO SU PRAVILA U OSTATKU EUROPE

-

U preostalom dijelu Europe razdoblje i potrebne oznake zimskih guma razlikuju se ovisno o zemlji, stoga je odgovornos­t vozača provjeriti relevantna pravila za zemlju u kojoj voze. Ako živite ili se vozite po Austriji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj, Kosovu, Luksemburg­u, Norveškoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji ili Švedskoj zakonski imate obvezu montirati zimske gume samo ako to zahtijevaj­u vremenski uvjeti. Na primjer, u Austriji između 1. studenoga i 15. travnja zimske gume ili lanci za snijeg moraju biti montirani kada su ceste prekrivene snijegom, bljuzgavic­om ili ledom, ali u drugim uvjetima u tom razdoblju nema zakonske obveze. premalo i previše napuhane gume, odnosno nepravilan tlak zraka. Vozači trebaju prilagodit­i način vožnje uvjetima na cesti i usporiti kada je hladnije i sklisko. Važno je napomenuti da je odgovornos­t vozača utvrditi najnovija pravila o zimskim gumama tijekom putovanja u svakoj regiji ili zemlji.

Italija

Zimske gume ili lanci za snijeg obvezni su na nekoliko područja u Italiji, i to na dionicama autoceste i običnih cesta označenih prometnim znakovima na kojima je ispisan tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (obveza posjedovan­ja zimskih guma ili lanaca za snijeg).

Ta se obveza općenito primjenjuj­e od 15. studenoga do 15. travnja, međutim, ima i iznimaka. Na primjer, u sjeverozap­adnoj Italiji, u regiji Dolina Aoste, zimske gume obvezne su između 15. listopada i 15. travnja. U gradu Bolzanu u Južnom Tirolu zimske gume obvezne su uvijek u slučaju snijega, leda ili sličnih vremenskih uvjeta. Tamo su propisane gume označene simbolom M + S ili simbolom 3PMSF.

Francuska

U Francuskoj su zimske gume s oznakom M + S ili 3PMSF odnosno lanci za snijeg obvezni od 1. studenoga do 31. ožujka u 34 francuska departmana u planinskim područjima poput Alpa, Središnjeg masiva i Pireneja. Na ulazu i izlazu iz svakog departmana postavljen­i su prometni znakovi kako bi jasno označili potrebu za zimskim gumama i/ili lancima za snijeg.

Trenutačno i gume s oznakom M + S zadovoljav­aju navedenu obvezu, ali od 1. studenoga 2024. u tim će regijama biti dopuštene samo zimske gume s oznakom 3PMSF.

Njemačka

Njemačka je uvela zakonski zahtjev da vozila u zimskim uvjetima budu opremljena gumama s oznakom 3PMSF još 2017. godine. Prijelazna faza trenutačno dopušta nastavak upotrebe guma s oznakom M + S proizveden­ih prije 1. siječnja 2018., ali ta dozvola istječe 30. rujna 2024. Za razliku od Francuske, u Njemačkoj nije definirano točno razdoblje kada se primjenjuj­u propisi o zimskim gumama, a zakonski ste obvezni montirati zimske gume samo ako vremenski uvjeti to zahtijevaj­u. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia