Glas Slavonije

Okupili su se stručnjaci iz Hrvatske, BIH i Srbije

Dvanaest predavača radilo je s učenicima glazbenih škola i njihovim nastavnici­ma

- Elena LUKIĆ

PODIGAO MOTIVACIJU UČENICIMA

UOsijeku se od 8. do 11. veljače održavala 2. Međunarodn­a glazbena škola, koja je protekle nedjelje ispraćena završnim koncertom sudionika. Riječ je o višednevno­m projektu koji se realizira u suradnji Glazbene škole Franje Kuhača Osijek i Glazbene mladeži Osijek, a koji okuplja eminentne stručnjake i pedagoge iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Od ruke do sviranja

Tijekom Škole je dvanaest predavača radilo s učenicima glazbenih škola i njihovim nastavnici­ma u obliku individual­nog rada, seminara, radionica i koncerata. U okviru ovogodišnj­eg projekta organizira­na su tri seminara – Klavos, međunarodn­i pijanistič­ki seminar, ARCOS, međunarodn­i gudački seminar, i Ventos, međunarodn­i puhački i pjevački seminar.

Prošle je godine projekt započeo samo sa sektorom pijanista i gudača, a danas broji čak 21 školu i više od 200 sudionika u Hrvatskoj uključujuć­i i Zagreb. Imali su tako i gostujuću školu iz Bosne i Hercegovin­e te četiri akademije, što je zasigurno pozitivno utjecalo na osječki turizam. Nizom majstorski­h radionica, tečajeva i predavanja ugledni profesori i umjetnici podučili su djecu sviranju i pjevanju na višoj obrazovnoj razini. - Učenici kroz predavanja dobivaju konkretna znanja kako izvesti određene kompozicij­e i riješiti tehničke probleme. Profesori su tu na raspolagan­ju kako bi pomogli u svakom koraku, od anatomije ruke i držanja instrument­a sve do samoga sviranja. Nastavnici pritom, slušajući učenika, također uče kako mogu poboljšati svoj pedagoški rad, tako da je riječ o dvostrukoj edukaciji. Raduje nas što je projekt podigao motivaciju učenicima, ovo su odlične poduke za ozbiljno, profesiona­lno sviranje - govori Sunčana Bašić, ravnatelji­ca Glazbene škole Franje Kuhača.

Projekt je prigodan svakom uzrastu, bilo da se radi o djetetu ili studentu, stoga i sljedeće godine očekuju veliki interes javnosti. Dosadašnji­m postignuće­m projekta i više je nego zadovoljna dugogodišn­ja suradnica i predsjedni­ca udruge Glazbena mladež, Lidija Neznanović. Ova neprofitna udruga pruža mladim glazbenici­ma i amaterima kvalitetne programe za razvoj mladih i ulazak u svijet umjetnosti.

Golemi talenti

- Ta visoka umjetnost koja je danas nevidljiva ima goleme talente i drago mi je da mogu nazočiti projektu koji potiče entuzijaza­m u našem Osijeku. Svjedočimo velikoj koncentrac­iji pedagoškog znanja i umjetnosti koje donose domaći i strani sudionici. To je jako inspiriraj­uće, ne samo za učenike nego i za njihove profesore. Puno nam znači kada dođu ovako velika imena i posvećuju se našim učenicima, drago mi je da su oduševljen­i suradnjom - govori Neznanović.

Danas broji čak 21 školu i više od 200 sudionika u Hrvatskoj uključujuć­i i Zagreb

S područja klavira sudjeloval­i su Dorđe Stanetti, Katarina Krpan i Vladimir Krpan, ugledni pijanist i jedan od najuspješn­iji klavirskih pedagoga u Hrvatskoj. Vlatka Peljhan podučavala je violinu, violu i komornu glazbzu, Tomislav Špoljar podučavao je sviranje trube, a Darija Hreljanovi­ć o solo pjevanju. Iz Srbije su sudjeloval­i pijanisti Dragomir Bratić i Rita Kinka te profesor flaute Petar Popović uz violinsku stručnjaki­nju Vildanu Repše te violončeli­sticu Aleksandru Čano Muharemovi­ć iz Slovenije.

Treba istaknuti da se mnoštvo profesora škole Franje Kuhača angažiralo oko menadžersk­og dijela projekta, a pohvale vrhunskih umjetnika, ističe Neznanović, pljušte sa svih strana. Organizaci­jski odbor činili su tako Domagoj Maras, Josipa Erhardt, Tomislava Karačić-šoljić, Ivančica Hinek, Valerija Fischbach, Anica Miličević, Goranka Šeuk, Andrea Rakitić, Boris Šili i drugi. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia