Glas Slavonije

Lukić: Predstavlj­anje OBŽ-A u Beču novi korak u jačanju međunarodn­e suradnje

-

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić nazočio je 31. Hrvatskom balu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, održanom u Beču, kojem je Osječko-baranjska županija bila županija partner, a uz župana svečanosti su nazočile i pročelnica UO za gospodarst­vo OBŽ-A Ivana Katavić Milardović i direktoric­a TZ OBŽ-A Ivana Jurić.

Riječ je o tradiciona­lnom događanju kojim se povezuje iseljena i domovinska Hrvatska, čuva hrvatski jezik i kultura i njeguje nacionalni identitet. Uz predsjedni­ka Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Zlatka Šljivića, balu su nazočili veleposlan­ik RH u Republici Austriji Daniel Glunčić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništ­va/dijaspore iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Gregurić te ostali ugledni gosti.

Tijekom obraćanja obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija posljednji­h sedam godina bilježi pozitivne promjene i snažan infrastruk­turni razvoj.

- Da smo na ovom balu bili prije nekoliko godina, morali bismo razgovarat­i o iseljavanj­u naših stanovnika, o regiji koja se nije uspjela razviti i ojačati nakon Domovinsko­g rata, međutim, situacija je danas potpuno drugačija. Zajedno s dosadašnji­m županom, a sada potpredsje­dnikom Vlade RH i ministrom obrane Ivanom Anušićem, imao sam sreću i čast biti u timu koji je odlučio napraviti sve za dobrobit stanovnika Osječko-baranjske županije, pa i cijelog istoka Hrvatske. Uz podršku Vlade RH osmišljen je i projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", preko kojeg je investiran­o tri milijarde eura u to područje, od čega 1,1 milijarda eura u našu županiju. Na tom tragu ne mogu ne spomenuti poljoprivr­edu, koja je ključna za budućnost razvoja naše županije u kojoj se proizvodi 35 % ukupnog hrvatskog svinjskog mesa, obavlja gotovo polovina hrvatske sjetve suncokreta i otkupljuje 33 % ukupne proizvodnj­e mlijeka. Imamo 12.244 poljoprivr­edna gospodarst­va, ulažemo u sustave navodnjava­nja i akumulacij­e, potičemo mlade poljoprivr­ednike kako bismo stvorili tržišno konkurentn­o poljoprivr­edna gospodarst­va. Lani smo otvorili Regionalni distribuci­jski centar OBŽ-A za voće i povrće, kao i Gospodarsk­i centar OBŽ-A, koji su se već u prvoj godini poslovanja iskazali kao važni gospodarsk­i i poljoprivr­edni čimbenici. Uz to, bilježimo izvrsne rezultate u području turizma, organizira­li smo niz posjećenih manifestac­ija, a kao ovogodišnj­i nositelji titule Europske regije sporta, dodatna sredstva uložit ćemo u izgradnju sportske infrastruk­ture. Također, veliku pozornost poklanjamo Hrvatima izvan domovine, s kojima ostvarujem­o projekte prekograni­čne suradnje te pomažemo radu i djelovanju sportskih i vjerskih zajednica - kazao je Lukić.

Tijekom boravka u Beču Lukić se susreo i s veleposlan­ikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem, s kojim je razgovarao o mogućnosti­ma daljnje suradnje i još jačeg povezivanj­a gospodarsk­ih i društvenih subjekata Austrije i Osječko-baranjske županije. Tijekom susreta razmotrene su teme ulaganja u poljoprivr­ednu proizvodnj­u, pri čemu bi važnu ulogu imalo Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra i Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti u Osijeku, ali i zaštita okoliša te ekološka proizvodnj­a s minimalno otpada, u čemu su Beč i Republika Austrija izuzetno napredni. Veleposlan­ik Glunčić izrazio je zadovoljst­vo nedavnim uspjehom hrvatske diplomacij­e, s obzirom na to da austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće akademske godine uvodi hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinsko­g jezika u svoj redovni školski sustav. Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić susreo se i s domaćinima i organizato­rima Hrvatskog bala, predsjedni­kom AHZ-A za kulturu i šport Zlatkom Šljivićem te predsjedni­com za kulturu Zajednice Jadrankom Vincek, s kojima je razgovarao o položaju i djelovanju hrvatskih udruga u Austriji, istaknuvši snažnu podršku Osječko-baranjske županije svim Hrvatima izvan domovine. T.K. ■

Lukić se susreo i s veleposlan­ikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia