Glas Slavonije

Neka krenu igrati “divlje”, možda bude nešto bolje. Gore od ovog teško može

Nogometaši Osijeka igraju s nerazumlji­vim strahom, i to je problem koji trener Zoran Zekić treba hitno eliminirat­i

- Dalibor KELER

OSVRT NA 22. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Na Opus Arenu vratilo se sumorno raspoložen­je. Očajna predstava na pulskom Aldu Drosini opet je podignula mnoge upitnike vezane uz kvalitetu momčadi, neke izbore trenera Zorana Zekića, ali i globalno pitanje: kuda plovi ovaj brod?

Svi već postajemo umorni od priča o energiji, pristupu, stavu i ne znam ti ja čemu. Umorni smo i od straha s kojim Osijek ulazi u utakmice u trenutku kada nekakvog pravog pritiska zapravo i nema. Društvo koje se utrkuje za naslov daleko je odmaknulo, a opet ono koje Bijelo-plavima na ljestvici gleda u ausupuh prilično je sklono oscilacija­ma, pa je teško dokučiti čega se zapravo osječka momčad boji.

strah

PREKO TJEDNA DOBRI, ZA VIKEND OČAJNI

Čemu strah?

Izlazi li ta nesigurnos­t iz načina priprema utakmice ili nečeg drugog, teško je reći, posebno nakon što smo svjedočili pripremama u Novigradu, gdje je sve upozoraval­o na to kako trener Zoran Zekić ima jasnu viziju. No ona je u prvim službenim utakmicama, osim prvih 45 minuta susreta protiv Rudeša, nažalost, samo ostala vizija. Ponajviše zbog nedostatka agresivnos­ti i odlučnosti na terenu, što će treneri uvijek pretvoriti u nedostatak energije jer to je danas moderan izraz. Međutim, neshvatlji­vo je da profesiona­lci koji za život zarađuju igrajući nogomet nemaju energije. To je valjda prva i osnovna stvar koja nikada ne bi smjela uopće doći u pitanje, no u Osijekovoj sadašnjost­i postala je najveća enigma. Iskreno, ne znamo koji se već put pokazalo kako je Osijek loš u "šahovskim partijama" na terenu jer uvijek će prvi povući krivi potez. Bijelo-plavi su uvijek nekako bolje izgledali kada taktički okovi nisu bili previše izraženi. Možda je baš to način koji ih može izvući iz trenutačne psihološke situacije. Pokušati igrati više "divlje", a manje misliti o tome što će biti ako se primi pogodak. Iskreno, neshvatlji­vo nam je da takav strah postoji u susretima protiv Rudeša ili Istre 1961. Pa to su momčadi koje su prikovane uz dno prvoligašk­le ljestvice, pa ako je protiv njih toliki problem primiti pogodak i da to ne možeš anulirati, onda je Osijek u velikom problemu. Prije svega psihološko­m. Ako hoćete, Ramon Mierez je sam zabio više pogodaka ove sezone od cijele momčadi Rudeša. I od takvih se onda treba strahovati?

- Ne mogu ništa loše reći što se tiče same pripreme utakmice. Doista se radi kvalitetno i analizira, pokušava i uigrava, a onda dođe vikend i mi ne samo da ne radimo to što smo se dogovorili nego je još puno veći problem kako smo mi izgledali u pitanju agresivnos­ti i duela. To je nedopustiv­o. Za mene je nedopustiv­o da itko ikada na terenu može pokazati više želje od nas. Žao mi je, no imamo priliku to popraviti u sljedećoj utakmici rekao je nakon pulskog jada Vedran Jugović, kapetan Bijelo-plavih.

Razgovori

Tjedan koji je upravo počeo bit će obilježen raznim razgovorim­a. Jučer su već sjeli sportski direktor Jose Boto i trener Zoran Zekić ne bi li još jednom pretresli pitanja o kojima su razgovaral­i tijekom priprema, a vezana su uz put kojim Osijek želi koračati ovo proljeće. Prema našim saznanjima Zekiću se pomalo zamjera kako ne prati taj dogovor u cijelosti, a tiče se izbora momčadi. Više minuta trebali bi imati oni igrači na koje će se moći računati i u sljedećoj sezoni. Ne treba očekivati kako će Osijek dovesti još poneko novo lice u ovom posljednje­m tjednu prijelazno­g roka iako su neke pozicije u momčad baš diskutabli­ne. Prije svih desna strana obrane, gdje Zekić zapravo ima samo jednog klasičnog desnog beka Renana Guedesa, a nju još pokrivaju Nail Omerović i Šime Gržan, kojima to nije prirodna pozicija. No to je samo jedno u nizu pitanja koja u ovom trenutku zapravo i nisu presudna.

Prvo i najvažnije je način na koji se Osijek postavlja u utakmicama. U tom stavu se ne vidi izražena želja za pobjedom, već za određenim kalkuliran­jem točnije sve to više izgleda kao omraženi kontrolira­ni nogomet. To je prva stvar koju bi kroz ovaj tjedan Zekić trebao pokušati promijenit­i. U svojoj, ali i u glavama igrača... ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia