Glas Slavonije

Porazi, otkaz izborniku pa veliki trijumf. Heroj igrač koji je pobijedio rak

-

Nogometno prvenstvo Afrike iznjedrilo je još jednu nevjerojat­nu priču, dobilo je "otpisanog" prvaka, a heroj nacije postao je čovjek koji se donedavno borio s teškom bolešću. Naslov afričkog prvaka osvojla je reprezenta­cija Obale Bjelokosti, koja je tako treći put u povijesti najbolja na Crnom kontinentu, nakon što je u finalu 34. izdanja Kupa nacija, održanog upravo u toj zemlji, u Abidjanu pred 60.000 gledatelja, pobijedila Nigeriju sa 2:1. Obali Bjelokosti to je bilo peto finale Kupa nacija i treće slavlje nakon 1992. i 2015. godine, a Nigerija je ostala na tri titule u osam finala, posljednji put bila je najbolja 2013.

U tijeku igranja po skupinama malo tko je Obalu Bjelokosti vidio kao prvaka. Momčad se jedva provukla kroz skupinu, sa samo jednom pobjedom i dva poraza, od kojih jedan upravo od Nigerije. Zbog loše igre i poraza izbornik Jean-louis Gasset je usred prvenstva dobio otkaz, nacija je bila razočarana. No kada su nakon nekoliko dana ipak izborili prolazak dalje, čelnici saveza pokušali su na klupu dovesti Hervea Renarda, koji je nekada vodio reprezenac­iju. Taj Francuz trenutno radi u domovini kao izbornik ženske nogometne reprezenta­cije, a jedini je čovjek koji je osvajao Afrički kup nacija s dvije reprezenta­cije (Zambijom 2012. i Obalom Bjelokosti 2015.). Iz Francuske je stigla odbijenica, pa je priliku dobio Emerse Fae, bivši reprezenta­tivni veznjak koji je bio pomoćnik Gassetu.

Nogometaši Brazila neće braniti naslov olimpijsko­g pobjednika ovoga ljeta u Parizu. U odlučujuće­m susretu posljednje­g, 3. kola završne skupine južnoameri­čkog kvalifikac­ijskog turnira, koji se igrao u Venezueli, Brazil je izgubio sa 1:0 od svog najvećeg rivala Argentine. Jedini pogodak za argentinsk­u U-23 reprezenta­ciju, koju vodi Javier Mascherano, postigao je Luciano Gondou u 77. minuti. Argentina je natjecanje u završnoj skupini okončala na drugom mjestu s pet bodova, a Brazil je ostao treći s tri boda. Uz Argentinu južnoameri­čki predstavni­k na

Fae je momčad usred turnira preuzeo privremeno i odveo je do trona.

Možda i ključna pobjeda bila je ona u osmini finala protiv branitelja naslova Senegala nakon izvođenja jedanaeste­raca. Potom je u četvrtfina­lu nakon produžetak­a poražen Mali sa 2:1, a pobjedničk­i gol u 120. minuti postigao je Oumar Diakite. U polufinalu su Slonovi pobijedili DR Kongo s minimalnih 1:0, a potom je u velikom finalu pala Nigerija. U finalu je povela Nigerija u 38. minuti golom Williama Troosta-ekonga, ali u drugom dijelu dogodio se veliki preokret. Izjednačio je Franck Kessie u 62. minuti, a pobjedu domaćinu donio je Sebastien Haller u 81. minuti. Napadaču Borussije Dortmund u ljeto 2022. otkriven je rak testisa, nakon dvije operacije i četiri ciklusa kemoterapi­je Haller se krajem siječnja prošle godine vratio nogometu, a godinu dana poslije donio je svojoj reprezenta­ciji titulu prvaka Afrike. Naslov prvaka slavi i Ismael Diallo, Hajdukov lijevi bek, koji nije ulazio u igru.

U susretu za treće mjesto Južna Afrika je boljim izvođenjem 11-eraca sa 6:5 svladala DR Kongo. I. Liović ■

Haller se krajem siječnja 2023. vratio nogometu, a sad je donio svojoj momčadi titulu prvaka Afrike

ukratko

Olimpijski­m igrama u Parizu bit će i Paragvaj koji je u posljednjo­j utakmici turnira svladao domaćina Venezuelu s 2:0 te tako osvojio prvo mjesto sa sedam bodova. Venezuela je, pak, ostala posljednja u skupini, samo s bodom.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia