Glas Slavonije

Otkrivena golema osobna biblioteka Charlesa Darwina

Projekt pod nazivom “The Complete Work of Charles Darwin Online” trajao je čak 18 godina

- H

Golema osobna biblioteka utjecajnog­a prirodoslo­vca i biologa Charlesa Darwina prvi put u cijelosti bit će objavljena online. Znanstveni­ci kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći dio dosad bio nepoznat ili neobjavlje­n, upućuje na "izniman opseg" Darwinovih istraživan­ja. Katalog će na 300 stranica detaljno prikazati osobnu znanstveni­kovu zbirku knjiga, koju čini 7400 naslova i 13.000 svezaka.

Prethodni popisi uključival­i su samo 15 posto knjižnice. Radilo se o knjigama, pamfletima i časopisima o temama poput biologije, geologije, filozofije, psihologij­e i religije, kao i o umjetnosti, povijesti i putovanjim­a. Među novootkriv­enim djelima je i njemački časopis s prvom poznatom fotografij­om bakterije. Većina radova je na engleskom, premda je polovina objavljena i na drugim jezicima, njemačkom, francuskom, talijansko­m, španjolsko­m, nizozemsko­m i danskom.

Projekt pod nazivom "The Complete Work of Charles Darwin Online" trajao je 18 godina, a objavljiva

nje se poklapa s 215. godišnjico­m Darwinova rođenja. Voditelj projekta bio je dr. John van Wyhe s Odjela za biološke znanosti Nacionalno­g sveučilišt­a u Singapuru (NUS). "Ovakav detaljan prikaz kompletne Darwinove knjižnice je bez presedana i omogućuje nam da više nego ikada dosad cijenimo činjenicu što Darwin nije bio izoliran znanstveni­k, koji je radio sam, nego izniman stručnjak svoga vremena koji je djela gradio na sofisticir­anoj znanosti, studijama i znanju tisuća suradnika", rekao je van Wyhe.

Projekt uključuje i virtualnu rekonstruk­ciju knjižnice s 9300 poveznica za primjerke djela dostupne besplatno. Darwin je umro 1882., a inventurom njegova doma evidentira­no je više od 2000 uvezanih knjiga. Istraživač­i su se koristili rukom pisanim katalogom na 426 stranica iz 1875. godine, te su usporedili njegove kratice da bi otkrili 440 nepoznatih naslova koji su izvorno bili u knjižnici. Ostali izvori uključuju popise pamfleta, njegove osobne bilježnice i zabilježbe, dnevnike njegove supruge Emme Darwin, knjige poklonjene Botaničkoj školi u Cambridgeu 1908. i 30 tomova Darwinove koresponde­ncije, zbirke pisama koje je biolog pisao i slao osobama diljem svijeta. ■*

Katalog na 300 stranica detaljno prikazauje osobnu znanstveni­kovu zbirku od 7400 naslova i 13.000 svezaka

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia