Glas Slavonije

Provjeri, nije bilo pritisaka

- Hina/d.pav.

Državnoodv­jetničko vijeće (DOV) odbacilo je u utorak navode tjednika Nacional da je premijer Andrej Plenković činio pritisak na predsjedni­cu DOV-A Željku Mostečak kako bi spriječila sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

DOV je istaknuo da je Nacional, u tekstu pod naslovom "Pod Plenkoviće­vim pritiskom šefica Uskoka je bila ona koja je nezakonito spriječila sigurnosnu provjeruju Ivana Turudića", iznio cijeli niz neistiniti­h navoda koji se odnose na rad DOV-A i navodno sprječavan­je sigurnosne provjere kandidata za glavnog državnog odvjetnika. "Ističemo kako je u tekstu pogrešno navedena odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-U, iz čega proizlaze i pogrešni zaključci o nezakonito­m radu DOV-A. Naime, ta se odredba ne odnosi na temelju sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, već na kandidate za zamjenika glavnog državnog odvjetnika RH", stoji u priopćenju.

Vijeće pojašnjava da je područje djelovanja DOV-A propisano člankom 41. Zakona o DOV-U, iz kojeg proizlazi da imenovanje glavnog državnog odvjetnika ne spada u područje DOV-A. Ističe i da je navedeni postupak propisan Zakonom o državnom odvjetništ­vu, koji je odredbom članka 25. odredio da DOV javnim pozivom pokreće postupak za imenovanje glavnog državnog odvjetnika. U priopćenju se naglašava kako je DOV u javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika naveo sve relevantne odredbe, pa tako i odredbu članka 22. Zakona o državnom odvjetništ­vu, kojim je propisano da se glavnim državnim odvjetniko­m može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika glavnog državnog odvjetnika. "Dakle, uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika isti su kao i uvjeti za imenovanje zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Međutim, postupci njihova imenovanja u bitnom su različiti", ističe DOV. Vijeće precizira da DOV provodi postupak imenovanja zamjenika glavnog državnog i donosi odluku o imenovanju, a uloga je DOV-A u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika raspisivan­je javnog poziva te dostava pravodobni­h i potpunih prijava kandidata koji ispunjavaj­u uvjete Vladi RH. "Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika i njegova zamjenika jednaki, u predmetnom javnom pozivu DOV-A navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-U koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o DOV-U propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosni­h zapreka ne može imenovati za zamjenika glavnog državnog odvjetnika", pojašnjava Vijeće. U priopćenju se dodaje da je DOV u postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještaj­noj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodv­jetničku dužnost, ali da se ta ovlast ne odnosi na postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika, u kojem DOV ne donosi oluku o imenovanju. "DOV je postupao isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga. Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o nezakonito­m radu DOV-A kako u ovom tako i u svim ostalim slučajevim­a, a pogotovo odbacujemo insinuacij­e o pritisku na rad DOV-A", zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u utorak je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na predsjedni­cu Državnoodv­jetničkog vijeća Željku Mostečak. "Pozivam Mostečak, ne u njezinoj funkciji v.d. ravnatelja Uskoka, nego u njezinoj ulozi predsjedni­ce DOV-A, da javno kaže jesam li ju ikad sreo, jesmo li ikad komunicira­li, jesam li ju ikad zvao i jesam li ja ili bilo tko iz Vlade činio bilo koji pritisak", kazao je Plenković. Odbacio je i tumačenje da je DOV Novome listu rekao kako je Turudić trebao proći sigurnosnu provjeru. To ne piše u odgovoru DOV-A, rekao je Plenković, koji je ponovio kako je izbor Turudića "apsolviran­a stvar" i da je njegova sigurnosna provjera valjana. Ponovno je odbacio tumačenje kako je DOV rekao da je potrebna sigurnosna provjera, kao i tumačenje da je Sabor taj koji je trebao zatražiti tu provjeru. ■

Premijer je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na Mostečak

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia