Glas Slavonije

Najjeftini­ji pogreb 1000 eura, kremiranje sve popularnij­e

U Slavoniji nije bilo podizanja cijena, ali su one oduvijek prilično visoke

-

niku, koji bar po nečemu nije među najskuplji­ma u zemlji. Iz tamošnje tvrtke Boninovo kažu da je cijena osnovnih pogrebnih usluga 227 eura. U nju je uključena dvorana za ispraćaj, uređenje odra, nošenje pokojnika do groba, otvaranje i zatvaranje grobnice, polaganje lijesa u grobnicu te uklanjanje i zbrinjavan­je vijenaca. Kad se tomu doda cijena lijesa, koja iznosi otprilike 400 eura, makar lijes može biti i znatno skuplji, te ostalih usluga, poput odijevanja pokojne osobe, dolazi se do prosječne cijene od 1000 eura. "Znam, među najjeftini­jima smo u Hrvatskoj, što nitko ne bi vjerovao za Dubrovnik", rekao je Hini direktor Boninova Marijan Dadić.

Nešto više, na razini između tisuću i 1500 eura, cijena je pogreba u Osijeku. "Radi cjelovite informacij­a valja znati da se cijena usluga sastoji od dvije osnovne komponente - komunalne i tržišne. U komunalnom dijelu su naše osnovne usluge poput cijene mrtvačnice, pripreme grobnog mjesta, korištenja rashladne komore, pokopa, uklanjanja vijenaca... Te cijene, kao i iznos grobne naknade, kao našeg osnovnog prihoda, nisu se mijenjale od 2010. godine. O tome odlučuje Gradsko vijeće Osijeka, a stav je i aktualne gradske administra­cije da se ide u korist naših građana, te da se taj dio pokrije subvencijo­m gradskim tvrtkama iz gradskog proračuna. U dijelu tržišnih usluga, a to je lokacija i tip grobnog mjesta, lijes, križ, cvjetni aranžmani... prilagođav­amo se cijenama koja diktiraju proizvođač­i", kaže Vedran Novokmet, direktor osječkog Ukopa. Nedavno je u Osijeku došlo do tehničkog kvara u postrojenj­u za kremaciju, što je tu uslugu, zbog prijevoza do Zagreba, neplanski poskupilo za 500 eura.

Bitna stavka u cijeloj priče je naravno i grobnica, a njezina cijena ovisi o lokaciji i izgledu, na osječkim grobljima ona "zemljana" je 150 eura, one s okvirom su od 2000 tisuća eura, a zidane s kamenom mogu dosegnuti i iznos od deset tisuća eura.

Bez primjedbi

Kako je Osijek okružen cijelim nizom manjih mjesta, od kojih sva imaju komunalno uređena groblja i kuće ispraćaja, neko je vrijeme bio trend pokapanja pokojnika iz grada na nekom od njih, zbog znatno nižih cijena. Primjerice, u Koški, mjestu udaljenom 20 minuta vožnje automobilo­m od Osijeka, trošak pogreba je 70 eura. "Samo grobno mjesto dodatno se plaća 40 eura, i obje se cijene nisu mijenjale niz godina", kaže Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška. Ondje nemaju za ovu namjenu osnovanu tvrtku s pravnom osobnošću, nego je ona u nadležnost­i općinskog upravnog odjela. Zanimljivo rješenje imaju u općinama Bizovac i Petrijevci, one su, naime, ovu uslugu dale u koncesiju. Koncesiona­r obavlja pogrebe na pet groblja u te dvije općine. Srećko Vuković, bizovački načelnik, kaže kako već duže nije imao primjedbi svojih sumještana na cijene pogrebnih usluga. I u Belom Manastiru i Đakovu, gradovima Osječko-baranjske županije, cijene osnovnih pogrebnih usluga nisu se u posljednje vrijeme mijenjale. Iz đakovačke komunalne tvrtke Univerzal navode kako se cijena osnovne pogrebne usluge, uz posjedovan­je grobnice, u Đakovu kreće oko 280, a u prigradski­m naseljima oko 140 eura.

Kada je riječ o kremiranju, stajalište je Katoličke Crkve da se ono ne protivi kršćanskoj vjeri, ako odluka za to nije posljedica nijekanja kršćanskih dogmi, posljedica sektaškoga duha ili pak mržnje protiv katoličke vjere i Crkve. Prema učenju Crkve, pogrešan odnos prema vjeri ne odnosi se samo na motiv čina kremiranja nego i na odnos prema zemaljskim ostatcima pokojnika nakon spaljivanj­a. Prema tome, nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu, odnosno čuvati kremirani pepeo kao uspomenu na pokojnika. Naime, ako je pokojnik dopustio kremiranje i prosipanje vlastitoga pepela u prirodi, Crkva će mu uskratiti sprovod. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia