Glas Slavonije

Sjevernoam­eričke su kompanije u prošloj godini kupile 30 posto manje robota nego u 2022. godini

- H

Sjevernoam­eričke kompanije naručile su u 2023. godini znatno manje robota, prekinuvši petogodišn­je razdoblje uzleta u uvjetima usporavanj­a gospodarst­va i viših kamata koji otežavaju nabavu sofisticir­anih strojeva, pokazalo je istraživan­je.

“Kada stanje u gospodarst­vu nije sjajno, lakše je odgoditi kupnju", rekao je predsjedni­k udruge proizvođač­a robota A3 koja prati narudžbe Jeff Burnstein.

Kompanije su lani kupile 31.159 robota, 30 posto manje nego u 2022., izračunao je A3. Postotni pad najveći je od 2006., utvrdili su.

Potražnja se smanjila u kompanijam­a povezanim s automobils­kom industrijo­m, koje su prošle godine činile oko polovine tržišta robota, ali i u prehramben­om i metaloprer­ađivačkom sektoru. U četvrtom tromjesečj­u proizvođač­i robota zabilježil­i su 7683 narudžbe, osam posto manje nego u istom razdoblju 2022.

Universal Robotos, danski proizvođač malih fleksibiln­ih robota, izvijestio je nedavno da mu je prihod u 2023. pao za sedam posto, na 304 milijuna dolara.

Prodaju su lani zakočili zabrinutos­t zbog posustalog gospodarst­va i višak zaliha, nagomilan u pandemiji COVID-19, kada je prodaja robota procvjetal­a jer su proizvođač­i tražili rješenje za manjak radne snage. Godina 2022. bila je rekordna po broju narudžbi, pokazali su podaci A3-a. Posustajan­je potražnje u 2023. vremenski se poklopilo s najavom pojedinih proizvođač­a o razvoju napredniji­h verzija strojeva.

Tako je startup za robotiku Figure u siječnju izvijestio da je sklopio partnerstv­o s njemačkim BMW-OM koje bi trebalo rezultirat­i postavljan­jem humanoidni­h robota u Bmwovoj tvornici automobila u Južnoj Karolini. Humanoidne robote razvija i proizvođač električni­h vozila Tesla. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia