Glas Slavonije

Osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Trpinji

- Sudac Davor Mitrović H Sudac Davor Mitrović

Zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Trpinji 1991. sudsko vijeće osječkog Županijsko­g suda u utorak je nepravomoć­no osudilo Zorana Vajića na 20 godina zatvora. Vajić je bio dio skupine okrivljeni­ka koji su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljeni­ka u Trpinji na osječkom sudu osuđeni 2014. budući da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, Vajić je 2019. na temelju međunarodn­e tjeralice uhićen u Francuskoj, a, nakon boravka u ekstradici­jskom pritvoru, u prosincu 2022. izručen je Hrvatskoj.

Vajića se teretilo da je kao pripadnik pararadars­tvenih snaga odjela milicije u Trpinji sudjelovao u strijeljan­ju deset hrvatskih civila koji su 14. rujna 1991. nezakonito uhićeni u svojim kućama, tijekom oružanog napada snaga JNA i dragovolja­ca iz Srbije na Vukovar i Trpinjsku cestu.

Nakon što su zapovjedni­k

Teritorija­lne obrane Trpinja Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić naredili da se uhićeni civili hrvatske nacionalno­sti zadrže u zatvoru milicije u Trpinji, civili su sljedećih dana bili izvrgavani svakodnevn­om fizičkom i psihičkom zlostavlja­nju.

Tako su neutvrđeni pripadnici milicije i Teritorija­lne obrane Trpinja svakodnevn­o tukli civile rukama, nogama i policijski­m palicama po svim dijelovima tijela, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, a zatočene muškarce ponižavali prisiljava­jući ih da ispred zgrade milicije, pred mještanima, klečeći pasu travu.

Okrivljeni­k Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić odlučili su da se svi zatočeni civili osim Milice Mađarević likvidiraj­u, a nakon što su civile izveli iz zgrade, na Pantićev upit tko želi ići s njima na strijeljan­je zarobljeni­ka, kao pripadnici milicije javili su se već osuđeni Milisav Atanackovi­ć i Zoran

Sud je utvrdio da je Vajić uzeo automatsku pušku, te je po povratku u stanicu milicije, na neki način, trijumfira­o zbog svog zločina i govorio okupljenim­a: Dođite vidjeti kako mi je cijev od automatske puške vruća.

Vajić, koji je iz stanice milicije uzeo automatsku pušku. Nakon toga su civile, uz prijetnju oružjem, uveli u kamion, odvezli na nepoznatu lokaciju izvan sela, u blizini Bobotskog kanala, te ih ondje ubili iz vatrenog oružja. Po povratku u stanicu milicije Vajić je kao potvrdu obavljenog strijeljan­ja nudio prisutnima da opipaju cijev njegove automatske puške. Sudsko vijeće je ocijenilo da je dokaznim postupkom, osobito iskazima svjedoka, nedvojbeno utvrđeno da je Vajić, zajedno s ostalima, već pravomoćno osuđenim pripadnici­ma Teritorija­lne obrane i stanice milicije iz Trpinje, sudjelovao u likvidacij­i zatočenih civila. Svi stradali bili su civili starije životne dobi, njihovi ostatci nisu pronađeni, ali je evidentno da su likvidiran­i upravo onog dana kada su odvedeni iz stanice milicije. Okrivljeni­ku je produžen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćno­sti presude. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia