Glas Slavonije

Pola je stoljeća bračne sloge vrijedno divljenja

Svečanom se ručku za 65 parova pridružio i gradonačel­nik s ružama za slavljenic­e

- Dario Kuštro prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

ZAJEDNIČKA PROSLAVA OD 1995.

Uprigodi Valentinov­a 65 je osječkih parova na svečanom ručku koji je u dvorani Bells organizira­o Grad Osijek zajednički proslavilo 50. godišnjicu braka. Tradiciona­lna je to svečanost koju Grad od 1995. godine organizira radi obilježava­nja zlatnoga pira svojih sugrađana.

Po 100 eura za 116 parova

Ovogodišnj­em pozivu Grada, a riječ je o parovima koji su se vjenčali tijekom 1973. pa sve do 31. siječnja 1974. godine, prijavilo se ukupno 116 parova, ali se nisu svi odazvali i pozivu na druženje. No svi će oni primiti slavljenič­ki dar Grada Osijeka u iznosu od 100 eura. - Provesti pola stoljeća u zajedničko­m životu vrijedno je hvale i divljenja, stoga smo sa zadovoljst­vom organizira­li ovo druženje - rekao je gradonačel­nik Ivan Radić, koji se pridružio parovima na svečanosti te uz srdačne želje slavljenic­e darivao crvenom ružom.

Dok je trajalo prigodno fotografir­anje, potražili smo savjet kako dosegnuti zlatni pir. Za Mariju i Josipa Herjavec iz Josipovca recept je jednostava­n - sve se može ako se bračnog partnera voli i poštuje.

- Nema drugog puta nego slušati jedno drugo - kaže Josip, a Marija daje odgovor na naš upit zašto se mladi danas sve češće rastaju. - Možda zato što smo mi

1890.

⬤ U Virovitici je rođen Karlo Weissmann. Pučku je školu završio u Osijeku, a klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Medicinske je znanosti počeo studirati u Beču, ali je kao medicinar mobilizira­n i poslan na ratište u Albaniju. Na ratištu je dobio dopuštenje za završetak studija, pa je upućen u Zagreb i kraće je vrijeme radio u dvjema zagrebački­m bolnicama. Godine 1921. otišao je na specijaliz­aciju u Berlin, a po završenoj specijaliz­acije došao je u Osijek, gdje je preuzeo vođenje Antituberk­uloznog

dispanzera. No ubrzo je s liječnikom Julijem Bathoryjem osnovao prvi osječki sanatorij “Weissmann-bathory”. Bio je dugogodišn­ji član uprave Židovske bogoštovne općine Gornji grad. U vrijeme Dugog svjetskog rata proganjan je zbog rasno-političkih razloga i protjeran iz Osijeka. Preselio se u Jastrebars­ko, gdje je radio kao liječnik od 1942. do 1945. Nakon završetka rata vratio se u Osijek, gdje je nastavio baviti se liječničko­m praksom. No ne zadugo, s obzirom na to da je 1946. pretrpio srčani infarkt, te je otišao u mirovinu. (Umro je u Osijeku 1953.) sve morali postupno stjecati, kućiti se i opremati svime što je potrebno za život. Mladi danas od starta imaju sve na gotovo i možda zbog toga ne cijene sve to kako bi trebalo - kaže Marija te pozdravlja svoje troje djece i šestero unučadi.

Novi umirovljen­ički dom

Ovom je prigodom Radić sumirao i brigu o sugrađanim­a treće životne dobi.

- Grad Osijek ove je godine za starije sugrađane u proračunu izdvojio 600 tisuća eura, što je 46 posto više u odnosu prema godini prije. Ove ćemo godine podići i novčani iznos i cenzus za uskrsnice kako bismo obuhvatili što veći broj umirovljen­ika. Također, financiram­o rad naših umirovljen­ičkih udruga, kao i rad dnevnih boravaka za umirovljen­ike na području gradskih četvrti i mjesnih odbora. Bitno je reći i da smo u proračunu izdvojili pet milijuna eura za novi dom za umirovljen­ike na području grada, u čiju ćemo izgradnju krenuti zajedno s Osječko-baranjskom županijom - rekao je gradonačel­nik Radić.

Za organizaci­ju zlatnoga pira iz gradskoga je proračuna osigurano oko 18 tisuća eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia