Glas Slavonije

PUTNICA: Lada Buzuk Bartowski

- Piše: Lada BUZUK BARTOWSKI Fotografij­e: Obiteljski album

Tko želi putovati u Vijetnam, mora zaboraviti na europske standarde i prilagodit­i se drukčijim higijenski­m uvjetima, životnim pravilima i običajima. Ali ono što je meni najvažnije, kamo god da putujem, dolazim onamo bez predrasuda jer znam samo da otvorenog uma mogu upiti zemlju u koju idem, a to je smisao putovanja. Ljudi u Vijetnamu čitav život provode na ulici, taj je bogati ulični život nastao iz siromaštva i nužde. Vijetnamci koriste kućne pragove kao mjesta za restorane, a pločnike ispred kao mjesta za drijemanje na motociklim­a.

Semafori - svjetla u boji

Naše se putovanje u Vijetnam sastojalo od tri dijela - tjedan dana obilazili smo sjeverni Vijetnam, kada smo obuhvatili Hanoi, Sa pa i Halon Bay, zatim tjedan dana Na Trang plaža i kupanje te na kraju tjedan dana Ho Chi Min ili Sajgon i Mekong Delta.

Svih 20 dana u Vijetnamu jedna me stvar okupirala suludi promet! Znate onaj hranidbeni lanac o kojem smo učili u školi, na biologiji? Onu lekciju s orlom koji jede zmiju, zmija miša, miš skakavca, a skakavac travu... E, to se savršeno odnosi na promet u Vijetnamu! Kamioni su neprijepor­ni kraljevi cesta, najveći su i najjači, pa im se svi ostali moraju sklanjati, oni su na vrhu hranidbeno­g lanca. Drugo mjesto zauzimaju autobusi. Razlikuju se od kamiona po tome što su nešto manji i što imaju piskutavi zvuk trube. Na trećem su mjestu su automobili. Nije bitan model, konjska snaga, obujam cilindra ili starost, jedina je zajednička stvar većini vijetnamsk­ih vozača da voze suludo. Daju lijevi žmigavac, ali onda skreću desno, presijecaj­u raskrižja, voze u suprotnom smjeru, u vožnji gledaju u nebo ili vrište na mobitel. Oni, zapravo, jako dobro znaju da su prilično sretni na svom trećem mjestu u lancu i dobro se zabavljaju. Četvrto mjesto zauzimaju motori koji svakako zaslužuju poseban odlomak. Na petom su mjestu pješaci o kojima se nema što puno reći osim da nemaju apsolutno nikakva prava. U školskom hranidbeno­m lancu oni uglavnom predstavlj­aju travu koju jede skakavac. Ulični, vozački kodeks u Vijetnamu ne po

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia