Glas Slavonije

Poklade su, milo janje moje, da pjevaju lole...

-

Ljubitelji narodnih običaja uživali su u Ivanovcu - selu sa 17-gošinjom tradicijom pokladnog jahanja - u druženju uzgajivača i vlasnika konja. Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski i župnik Andrija Vrbanić kažu kako su jako zadovoljni "Pokladnim jahanjem Ivanovac" održanim u domaćinstv­u Katoličkog glazbenog društva sv. Cecilija, Muške pjevačke skupine "Baje" i TS Zidine, kao i svih ovih godina, uz podršku Općine Antunovac.

Rezime jednog vikenda je iza nas, bilo je ića i pića, lipih cura i mladića, konja bilih, konja vranih, a i pjesma kaže: "Poklade su, milo janje moje, da pjevaju lole, a korizma je da se babe mole…"

Svakog su posjetitel­ja lijepo ugostiti i počastiti, onako kako i priliči pravim domaćinima. Jahači su se na početku ovogodišnj­eg Pokladnog jahanja okupili ispred Hrvatskog doma, a onda krenuli redom kroz selo zaustavlja­jući se na predviđeni­m postajama, gdje su pjevali i častili se s domaćinima i drugim gostima. Prvo su stali kod obitelji Horvat, druga im je postaja bila kod obitelji Juranić, treće stajanje u Novom naselju ispred Gospina kipa, a četvrto ispred DVD-A Ivanovac u Crkvenoj ulici.

Cijelo je selo izišlo na ulice ili bar na prozore kuća, s radošću promatraju­ći konjanike. Stariji su se prisjetili kako su nekada seoskim sokacima prolazili konji, koji su bili neizbježni u svakom dvorištu. U skladu s time evo i spomena Davora Tubanjskog na lijepi poetski stari zapis: "Bijah mali kao dica, mnoge jahah konje kroz selo i polja, u tom trku mislim: Al si lipa Slavonijo moja!"

Nije bila neka hladnoća proteklog vikenda, no ipak je posjetitel­jima i sudionicai­ma godio odlazak u topli dom ivanovačko­g DVD-A gdje je slijedio večernji nastavak druženja cjelodnevn­og Pokladnog jahanja. I ondje su se, na pokladnoj večeri, odlično svi zabavili uz TS Zidine. D. Pejić ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia