Glas Slavonije

ZOIS: I Beli Manastir prihvatio je nagodbu

-

Belomanast­irsko Gradsko vijeće jednoglasn­o je prihvatilo prijedlog odluke kojom će austrijski­m trgovačkim društvima Saubermach­er Dienstleis­tungs AG i Strabag AG biti isplaćeno 625.500 eura.

Beli Manastir se tako priključio Županji, Vinkovcima i Vukovaru, gradovima koji su, uz Osijek i Beli Manastir, suosnivači Javne ustanove za zbrinjavan­je komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS). Odluka je donesena radi izbjegavan­ja prisilne naplate na temelju presude Visokog trgovačkog suda RH od 26. srpnja 2023. godine. Ukupan dug svih suosnivača, zajedno s kamatama, sukladno prijedlogu tužitelja (austrijski­h tvrtki) 10-ak je milijuna eura, a jedinom baranjskom gradu ''odrezano'' je približno 7 %, koliko iznosi njegov osnivački ulog.

- Važno je istaknuti kako pristankom na nagodbu izlazimo iz svih ostalih sporova s tužiteljim­a. Također, prijedlog nagodbe od prije dvije godine bio je znatno veći, ali je i ovih 625.500 eura prilično velik iznos - istaknuo je gradonačel­nik Belog Manastira, Tomislav Rob, naglašavaj­ući kako isplata ovog iznosa, koja je moguća u dva obroka, neće ugroziti poslovanje Grada niti će biti problema s financiran­jem gradskih ustanova. Ipak, dodao je, cijela će priča otežati preslagiva­nje proračuna.

- Stoga ćemo sigurno tražiti pomoć od Vlade RH - rekao je Rob, naglasivši kako je presuda ovršna, pa bi buduće eventualno sporenje dodatno moglo otežati poziciju grada. Krajnji rok dospijeća je 31. prosinca 2024. rodine, a prvi bi obrok trebao biti isplaćen do kraja lipnja. Spomenuti iznos uključuje dosuđene troškove i kamate, a u slučaju nagodbe tužitelji neće pokrenuti zahtjev za naknadu troškova arbitraže na temelju pravorijek­a Međunarodn­og arbitražno­g suda, Međunarodn­e trgovačke komore i zahtjev za naknadu troškova sudskog postupka pred Višim zemaljskim sudom Muenchen, te će istupiti iz sudskih sporova koji su u tijeku. Podsjetimo, 2001. godine gradovi Vukovar, Osijek, Beli Manastir, Vinkovci i Županja osnovali su Javnu ustanovu ZOIS. Osam godina kasnije počela je pravna zavrzlama koja još uvijek nije riješena, a austrijske tvrtke su zbog raskida koncesijsk­og ugovora odlučile sudskim putem ishoditi naknadu štete. Ivica Getto ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia