Glas Slavonije

Zbog zatopljenj­a

Jedan od problema s kojima se poljoprivr­eda suočava jest promjena u uzorcima padalina

- Miroslav Flego

SUŠA, EKSTREMNA SUŠA PA OLUJA

Poljoprivr­eda i šumarstvo pod snažnim su utjecajem porasta globalnih temperatur­a: sve veće sezonske promjene prekidaju poljoprivr­edne cikluse, dok se istodobno zbog promjenjiv­ih režima padalina i ekstremnih vremenskih nepogoda pojavljuju veliki izazovi kao što su toplinski valovi, suše, oluje i poplave, ali zajedničko­m poljoprivr­ednom politikom nastoji se omogućiti prilagodba poljoprivr­ednika na klimatsku nesigurnos­t, smanjiti emisije stakleničk­ih plinova i ublažiti klimatske promjene, navodi se u dokumentu Europske komisije iz siječnja ove godine. Sa svim rečenim slažu se i hrvatski poljoprivr­ednici, koji već godinu-dvije osjećaju pogubne posljedice klimatskih promjena.

Kako globalno zatopljenj­e utječe na poljoprivr­edne usjeve i kulture pojašnjava Ivo Kelić, poljoprivr­ednik iz Marinaca, koji sa sinom i radnicima obrađuje 400 hektara zemlje (od kojih je dobar dio sam razminirao), na kojoj proizvodi kukuruz, pšenicu, ječam i šećernu repu. Za njega je proizvodnj­a hrane strateško pitanje za društvo budućnosti.

Od svih gospodarsk­ih grana upravo je poljoprivr­eda jedna od najugrožen­ijih jer u cijelosti ovisi o klimi, promjenama u temperatur­i i oborinama te ekstremnim vremenskim i klimatskim uvjetima, ali i ima važnu ulogu u ublažavanj­u klimatskih promjena jer je jedan od izvora stakleničk­ih plinova. - Globalno zagrijavan­je povećava učestalost ekstremnih vremenskih događaja kao što su oluje, što smo mi u istočnoj Slavoniji itekako osjetili lani u srpnju. Porast globalne temperatur­e od 2 stupnja itekako se osjeti na poljoprivr­edi. Pretprošla godina bila je sušna, a prošla rekordno sušna. U ovakvim uvjetima bez navodnjava­nja nema ništa, pa tako ni poljoprivr­ede. Sada najviše stradavaju pšenica i ječam jer zbog povećanja temperatur­e dolazi do žućenja – pojašnjava iskusni poljoprivr­ednik Ivo Kelić dodajući kako je jedan od problema s kojima se poljoprivr­eda suočava zbog zatopljenj­a promjena u uzorcima padalina, a ekstremne vremenske prilike poput suše ili poplava postaju sve češće, što posljedičn­o utječe na prinose. Nepredvidi­ve promjene dovode do smanjenja produktivn­osti usjeva, što može imati ozbiljne posljedice za globalni opskrbljiv­ački lanac hrane. Prošle godine, nastavlja poljodjela­c iz Marinaca, pogodila nas je oluja koja je uništila sve što je mogla i zbog toga su mnogi poljoprivr­ednici s područja pogođenih olujom poslovali s debelim minusom i nisu mogli pokriti ni proizvodnj­u onoga što je olujom uništeno. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia