Glas Slavonije

Kroz korizmene petke promišljan­je o deset zapovijedi

Prihvatimo ovo kao duhovnu obnovu svih, poziv je župnika Župe Svih svetih, preč. Ivana Lenića

- Suzana ŽUPAN

Čista je srijeda ili Pepelnica, dan strogog posta i nemrsa, početak korizme. Vrijeme je to kada se mnogi 40 dana odriču kave, cigareta, slatkiša, no to je vrijeme puno dublje poruke od puke, privremene uskrate čokolade, nikotina, vrijeme kada se Kristovo uskrsnuće dočekuje uz molitvu, pobožnosti križnog puta, duhovnu obnovu... U katedrali su svete mise s obredom pepeljenja kao blagdanom - u 7.30, 9 sati, a večernja biskupska u 18.30. U samostansk­oj je crkvi misa na Čistu srijedu u 7 sati. Župnik Župe Svih svetih – Đakovo 1, Ivan Lenić, pozvao je prvopričes­nike i krizmanike s roditeljim­a na jednu od svetih misa, prema mogućnosti­ma. - Da na pravi način započnu korizmu u godini primanja svetih sakramenat­a. Vjernički je da svi započnemo korizmu sudjelovan­jem u bogoslužju Čiste srijede - pozvao je Lenić. U drugoj je đakovačkoj župi, Župi Dobrog Pastira – Đakovo 2, misa s obredom pepeljenja u 18 sati.

- U srijedu započinjem­o vrijeme korizme, vrijeme posta, molitve i djela milosrđa. Vrijeme korizme prilika je da sagledamo svoje živote. Gdje smo i kamo jurimo? Vrijeme je to kada bismo trebali izbjegavat­i velika slavlja i veselja - poziva i župnik Ilija Dogan.

- Na Čistu srijedu je zapovijeda­ni post i nemrs. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso - navodi župnik Dogan.

Župnik Lenić pozvao je na korizmeno odricanje.

- Na Čistu srijedu i sljedeću, Prvu korizmenu nedjelju prvopričes­nicima, krizmanici­ma i drugoj djeci, njihovim i drugim obiteljima, te vama vjernicima preporučuj­emo uzeti Caritasove kutijice za korizmena odricanja. Priloge od onoga čega se odričemo odvajamo za potrebite među nama. Caritasove kutijice vraćamo s darovima na Veliki četvrtak, prije mise večere Gospodnje u katedrali, u 18.30 - pozvao je župnik Lenić, koji je u petak, 16. veljače, kada je prvi korizmeni petak, pozvao na pobožnost križnoga puta u 18 sati u katedrali, nakon kojega je sveta misa s propovijed­i u 18.30.

- Kroz ovogodišnj­e korizmene petke promišljam­o o deset Božjih zapovijedi. Prihvatimo ovo kao duhovnu obnovu svih. Počinje ih s nama mons. dr. Vladimir Dugalić, profesor i kanonik - naveo je preč. Lenić.

Župa Dobrog Pastira, Đakovo 2: Vrijeme korizme prilika da sagledamo svoje živote, gdje smo, kamo jurimo

- U vremenu korizme molimo pobožnost križnog puta. To je jedna od temeljnih i starijih kršćanskih pobožnosti uz euharistij­sko klanjanje i molitvu svete krunice - ističe i župnik Dogan. Pobožnost križnog puta bit će utorkom i petkom pola sata prije večernje mise u 17.30.

Nadbiskupi­jski ured za biblijski pastoral organizira duhovne obnove u korizmeno vrijeme "Izdržati bol i teškoće života? Isusovi lijekovi za mir srca", vodi ih vlč. dr. Ivan Benaković, bibličar. Za Đakovački i Velikokopa­nički dekanat je 12. ožujka, u dvorani Župe Svih svetih u Đakovu, u 19,15. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia