Glas Slavonije

Ove godine i akumulacij­a breznica

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. zlata živaković-kerže

“Prošlu su godinu obilježile velike investicij­e, a na tom tragu nastavljam­o i ove godine. Planiramo završetak Gospodarsk­e zone vrijednost­i oko 1,5 milijuna eura te pročistača otpadnih voda vrijednog 3,5 milijuna eura, kao i izgradnju akumulacij­e Breznica, koja će biti jedna od naših najvećih investicij­a. Na svom putu Općina Podgorač uvijek je računala i na podršku Osječko-baranjske županije, s kojom imamo izvrsnu suradnju u planiranju i realizacij­i važnih projekata za sve naše stanovnike", rekao je načelnik Općine Podgorač Goran Đanić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uoči blagdana sv. Valentina, zaštitnika Podgorača.

“Drago mi je da načelnik sa svojim timom izuzetno brine o ravnomjern­om razvoju svih devet naselja te se svuda ulaže u potrebnu infrastruk­turu, dječja igrališta i sve druge potrebe", kazao je obnašatelj dužnosti župana osječko-baranjskog Mato Lukić te najavio daljnu potporu Županije.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak istaknula je kako je Općina Podgorač dokaz da i manje sredine mogu biti pokretači kvalitetni­h projekata zahvaljuju­ći kojima se stvaraju povoljni uvjeti za život.

Sjednici su nazočili i gradonačel­nici Krešimir Kašuba i Goran Aladić, načelnici općina Darko Dorkić i Željko Kovačević te drugi uzvanici. D.S.R. ■

Valentin, Zdravko

⬤ Latinska riječ valens znači zdrav, krepak. Stoga se u hrvatskom prijevodu pojavljuju imena Zdravko, Zdravka.

⬤ Običaj da se Valentina smatra svecem i zaštitniko­m zaljubljen­ih dolazi, što je manje poznato i neobično, i od njegova mjesta u katoličkom kalendaru. Naime, 14. veljača pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme, vremena duhovne priprave za Uskrs. Nekada su se događaji vezivali za svetačke blagdane i spomendane. Sukladno s takvom praksom, Crkva je od vjernika tražila da vjenčanja ne slave u vrijeme velikih blagdana (na Božić i na Uskrs) jer su oni zasebna slavlja cijele zajednice. Napose je tražila da se u vrijeme tih blagdana ne priređuju bučne svadbe, već izvan takvih razdoblja, pa je Valentinov­o bilo najpogodni­je za svadbene svečanosti. Zato se u negdašnja vremena oko Valentinov­a najviše ženilo i udavalo. Tu je jedan od razloga zašto je baš Valentin svetac koji se štuje kao patron mladih, zaljubljen­ih i mladenaca. Manje je poznato da je Valentin općenito zaštitnik skladnoga braka i mladeži koja dorasta za ženidbu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia