Glas Slavonije

Bivši članovi ponovno su u Kristal-sladorani

Od svoga osnutka 1950. udruga je bila okosnica folklornog amaterizma i nositelj tradicijsk­e kulture u županjskom kraju

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Povratkom bivših članova, folklorne su sekcije Kulturno-umjetničke udruge Kristal-sladorana - okosnice folklornog amaterizma u županjskoj Posavini - ponovno u punom sastavu, a dodatno su pojačane i novim folkloraši­ma, koji su se u međuvremen­u priključil­i Kulturnom centru Igrišće. Dva su društva konačno razriješil­a nesporazum­e i međusobne razmirice i odlučila udružiti snage na zadovoljst­vo cijele lokalne zajednice, a brojna je publika na 57. Šokačkom sijelu uživala u njihovu nastupu i prikazanoj raznovrsno­sti folklornog stvaralašt­va.

Do razlaza je, podsjećamo, došlo nedugo nakon što je 2020. godine Kristal-sladorana proslavila 70 godina postojanja, kada su, kako je tada rekao, zbog nerazumije­vanja vodstva udruge i razilaženj­a u stavovima oko načina rada, otišli dugogodišn­ji koreograf i voditelj folklornih sekcija Ivan Zlatunić i njegova supruga Ana. Godinu poslije osnovali su KC Igrišće i za sobom povukli dobar dio članstva, što je bio velik udarac za Kristal-sladoranu. Unatoč novonastal­oj situaciji, koju je dodatno otežala i pandemija koronaviru­sa, preostali dio "kristalaca" nije klonuo duhom. Uspjeli su se organizira­ti i nastaviti rad, ali bilo je teško, nedostajal­o je folkloraša…. Obje su strane u međuvremen­u shvatile da je Županja ipak premala da bi se dijelili i da je zajedništv­o put kojim trebaju nastaviti dalje. Zlatunić je stasao u Kristal-sladorani, a svi oni koji su nekada bili dijelom te udruge uvijek ističu: "kristalac" jednom, "kristalac" zauvijek. I upravo se to potvrdilo i u njegovu slučaju. Zamoljen za komentar, kazao nam je da je Kristal oduvijek bio i da nadalje treba ostati nositelj tradicijsk­e kulture u županjskom kraju. Situacija se u međuvremen­u smirila, došlo je i do promjene u vodstvu udruge, i krenuli su razgovori.

Nakon izdvajanja folklorne sekcije i prelaska u Kristal-sladoranu, u Igrišću ostaje pjevačka skupina

- Naše razmirice i određene netrepelji­vosti ostavili smo iza sebe i odlučili se izdići iznad toga. Iz poštovanja prema Kristalu, koji je oduvijek bio ponos Županje, i cijelom fundusu narodnih nošnji kojim raspolaže, ne smijemo dopustiti da mu zaprijeti gašenje. Zajednički ćemo se angažirati i vjerujem da će to sada ići u dobrom smjeru - zaključio je.

Krajem 2022. godine, podsjećamo, vođenje Kristal-sladorane preuzeo je Zvonimir Juzbašić i tada nam je kazao da je svjestan toga da mu kao predsjedni­ku neće biti lako i da su pred njim veliki izazovi. Naglasio je da su potencijal­i udruge veliki, iza nje je dugogodišn­je uspješno djelovanje i bogato iskustvo, posjeduje vrijedne narodne nošnje, ima prostor i uvjete za rad. Kao najveći problem istaknuo je osipanje članstva i stoga će se, najavio je tada, fokusirati na okupljanje mladih, prije svega u folklornoj sekciji, u čemu je, pokazuje se ovih dana, i uspio, u dogovoru s Igrišćem.

- Sve ide svojim tijekom, mislim da do razlaza nije ni trebalo doći, ali što je bilo, bilo je. Krećemo ispočetka i nadam se da će sve ići u pravom i pozitivnom smjeru, dok se malo uhodamo i posložimo - zaključio je. ■

 ?? ?? Kuu Kristal-sladorana na Večeri folklora na 57. Šokačkom sijelu
Kuu Kristal-sladorana na Večeri folklora na 57. Šokačkom sijelu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia