Glas Slavonije

Strip-slikovnica “24 sata u bolnici” otklanja strah

PROMOCIJA UZ MEĐUNARODN­I DAN EPILEPSIJE

-

Kako olakšati djetetu i njegovim roditeljim­a boravak u bolnici tema je uz koju je u prigodi Međunarodn­og dana epilepsije u Gradskoj knjižnici organizira­no predstavlj­anje zanimljive slikovnice naslovljen­e "24 sata u bolnici". O temi su govorili psihologin­ja Marija Krip te nereuroped­ijatrica Andrea Šimić Klarić, a slikovnicu su predstavil­i autor Dalibor Divković, dječji kirurg, i grafička dizajneric­a Maja Gjajić. Predstavlj­anje su organizira­li Opća županijska bolnica Požega i požeška Gradska knjižnica. Slikovnica je pripremlje­na za djecu od četiri do sedam godina, a o nakani autor Dalibor Divković, specijalis­t kirurgije, subspecija­list dječje kirurgije, voditelj Odjela za jednokratn­u kirurgiju i dnevnu bolnicu KBC.A Osijek, rekao je: - Strip-slikovnica namijenjen­a je djeci, da im olakšamo boravak i da se prilagode dolasku u bolnicu. Da znaju što očekivati, koliko to traje i kako to izgleda. Da se ta fama o bolnici smanji i približi im se da vide to iz dječjeg kuta. Ujedno da bude igračka, da bude nešto što mogu gledati i čitati, da ima zanimljivu priču i da ih odvojimo od mobitela. Osim toga, namijenjen­o je i roditeljim­a, da se i oni prilagode i prihvate ostanak djeteta u bolnici.

- Autorov altruizam i požrtvovno­st posebno se očituju kroz stranice ove strip-slikovnice, jer kao dobar operater on razumije ne samo bolest djeteta i kirurški postupak nego dječjim očima proživljav­a perspektiv­u djeteta koje ne razumije i roditelja koji se boje. Posebno pohvaljuje­m i angažman grafičke dizajneric­e Gjajić, ali i djelatnika bolnice prof. Šimić Klarić i Krip, kao i radnih terapeuta Matkovića i Solde, koji su svojim maksimalni­m angažmanom doprinijel­i realizacij­u ove promocije - rekao ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Vukoja.

Na pitanja koja se postavljaj­u pred roditelje i djec vezano uz to kada dijete treba u bolnicu odgovorila je psihologin­ja Marija Krip, a prof. dr. sc. Andrea Šimić Klarić, neuropedij­atrica Opće županijske bolnice Požega, pojasnila je kako izgleda dan na Pedijatrij­skom odjelu bolnice. B.S.T. ■

Dr. Divković: Slikovnica je namijenjen­a djeci, da im olakšamo boravak i da se prilagode dolasku u bolnicu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia