Glas Slavonije

Rasprave o Turudiću neće biti, oporba će u prosvjed

-

Saborski odbor za pravosuđe neće održati tematsku sjednicu o izboru glavnog državnog odvjetnika jer je taj prijedlog oporbe odbila vladajuća većina uz poruku da je izbor Ivana Turudića proveden transparen­tno i zakonito.

“HDZ i Andrej Plenković napravili su apsolutno sve da izbace javnost iz ovog postupka i da sve što mogu sakriju”, izjavio je novinarima u Saboru predsjedni­k Odbora SDPOV Mišel Jakšić nakon što je odbijen njegov prijedlog održavanja tematske sjednice o provođenju postupka izbora glavnog državnog odvjetnika. Istaknuo je i da je košmaru oko procedure izbora pridonijel­o i Državnoodv­jetničko vijeće tako da još uvijek nije poznato što se sve u proceduri trebalo napraviti. Naime, predsjedni­k Republike i oporba tvrde da je Ivan Turudić imenovan protuzakon­ito jer prethodno za njega nije zatražena sigurnosna provjera, a vladajući tvrde da je sve provedeno u skladu sa zakonom. “Ovo nije bio transparen­tan postupak, nego farsa i sada valjda svi to vide”, rekao je Jakšić o izboru Turudića. Sandra Benčić (Možemo) ističe da Turudić ne može biti neucjenjiv glavni državni odvjetnik s obzirom na njegove kontakte s osuđenim kriminalci­ma i onima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode postupci. “Oporba, zajedno s građanima, može stvoriti pritisak da Turudić ne stupi na dužnost i zaustaviti daljnje uništavanj­e državnih institucij­a”, rekla je Benčić i pozvala građane da dođu u subotu, 17. veljače, na prosvjed na Markovu trgu i kažu vladi Andreja Plenkovića što o njoj misle.

Na sjednici Odbora za pravosuđe Mostov Nikola Grmoja predložio je da se na sjednicu pozove i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kako bi se čulo što ima reći na optužbe premijera Andreja Plenkovića o puštanju koresponde­ncije između Turudića i Josipe Plesić (nekada Rimac) iz redova DORH-A. “Mislim da bi to bilo važno uoči moguće Turudićeve prisege”, rekao je Grmoja. “Vlada je ta koja je trebala zatražiti novu sigurnosnu provjeru, pogotovo nakon svih saznanja koja su izišla u javnost”, kazala je Urša Raukar Gamulin iz Možemo i podsjetila, između ostalog, na sporne poruke između Turudića i Josipe Rimac te Turudićeve susrete sa Zdravkom Mamićem. “Ako zamjenik glavnog državnog odvjetnika mora proći sigurnosnu provjeru, jasno da mora i njegov šef”, naglasila je Sandra Benčić i upozorila kako ne postoji ni jedan argument da Turudić ne prođe sigurnosnu provjeru.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia