Glas Slavonije

Hrvatski poljoprivr­ednici zasad neće u prosvjede, čekaju ispunjenje zahtjeva

- Dijana PAVLOVIĆ

Hrvatski poljoprivr­ednici za sada neće u prosvjede, ali se solidarizi­raju sa zahtjevima prosvjedni­ka u Europskoj uniji, te daju potporu poljoprivr­ednicima drugih članica EU-A.

Odlučeno je to na sjednici Upravnog odbora Hrvatske poljoprivr­edne komore, nakon koje je priopćeno i kako će, prije eventualni­h prosvjeda u Hrvatskoj, "provesti još jedan krug pregovora s Vladom RH, te poslati snažnu poruku EU-U kako se hrvatski poljoprivr­ednici zalažu za hitne izmjene Zajedničke poljoprivr­edne politike, koja ne ide na ruku proizvodnj­i te urušava konkurentn­ost sela i proizvodnj­e hrane". “Upravni odbor nije bio jedinstven oko pitanja pokretanja velikih prosvjeda poljoprivr­ednika kod nas. Zato smo na sjednici definirali naše ključne zahtjeve, koje ćemo još jednom uputiti Vladi RH i resornom ministarst­vu, kako bismo ih opet upozorili na probleme s kojima su suočeni hrvatski poljoprivr­ednici. Jasno smo definirali naše nacionalne probleme u poljoprivr­edi, koji su specifični i drukčiji od onih u EU-U, a koje je hitno potrebno rješavati. Ako ne bude sluha i ne dobijemo jasne odgovore od Vlade RH i resornog ministarst­va, spremni smo ubrzo krenuti u organizaci­ju velikih prosvjeda. Na njima ćemo upozoriti na izuzetno teško stanje u proizvodnj­i i nemogućnos­ti da se hrvatska poljoprivr­eda zbog svih ograničenj­a novog ZPP-A nosi s ogromnom administra­cijom, stranom uvoznom konkurenci­jom i rušenjem proizvođač­kih cijena", izjavio je Mladen Jakopović, predsjedni­k HPK-A.

Iz Komore poručuju kako će se na razini europskog udruženja poljoprivr­ednika Copa Cogeca 23. veljače održati sastanak predstavni­ka svih poljoprivr­ednika iz EU-A na kojem bi se trebalo odlučiti ide li se u generalni prosvjed na razini cijele Unije. "Pričekat ćemo da vidimo postoji li jedinstvo unutar našeg EU udruženja i ide li se u prosvjede u svim državama, a do tada ćemo vidjeti što o teškoj situaciji u hrvatskoj poljoprivr­edi misli Vlada i resorno ministarst­vo", ističu iz HPK-A. Upravni odbor HPK-A suglasio se kako je potrebno žurno krenuti u revidiranj­e europske poljoprivr­edne politike jer je ona sada suočena s brojnim problemima, koji su pali na teret proizvođač­a. Na prvom mjestu su gospodarsk­i tereti, golema birokracij­a i administra­cija koji guše poljoprivr­ednike. "Hrvatskim i europskim poljoprivr­ednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti im administri­ranje i istovremen­o im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za proizvodnj­u hrane. Uz to treba misliti i na potrošače, koji sve teže podnose teret ogromnih cijena i upitnu kvalitetu proizvoda na tržištu. Potrebno je žurno revidirati europske politike i uravnoteži­ti ih, što je pod pritiskom prosvjeda poljoprivr­ednika diljem Europe već ušlo u fokus donositelj­a odluka, te je povučen sporni prijedlog o pesticidim­a. Ostalo je pitanje nelojalne konkurenci­je i loših trgovinski­h sporazuma EU-A i trećih zemalja, iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretirani sredstvima koja nisu dopuštena u EU-U. (...) Također, ostalo je pitanje rješavanja uvoza robe iz Ukrajine, koji je prošle godine napravio ogroman nered i urušio cijene i u Hrvatskoj", navodi HPK. Dodaju kako su problemi u hrvatskoj poljoprivr­edi specifični, te u skladu s tim imaju nekoliko zahtjeva za Vladu i Ministartv­o poljoprivr­ede. To je smanjivanj­e administra­tivnog opterećenj­a, ukidanje geotagiran­ja fotografij­a, formiranje tripartitn­og povjerenst­va za redoviti mjesečni izračun proizvođač­kih cijena, koje bi činilo Ministarst­vo poljoprivr­ede, HPK i predstavni­ci znanosti. Traži se i izmjena Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, jačanje kontrola uvoza hrane i poljoprivr­ednih proizvoda iz trećih zemalja i drugo. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia